Cropped landscape
Belföld
Központosítják a haditechnikai kutatási-fejlesztési feladatokat
2018-11-1808:09
Haditechnikai innovációs és kutatási központ jön létre MH MI néven a Magyar Honvédség új stratégiai és műveleti szintű vezetésirányítási rendszere kialakításával párhuzamosan – hívta fel a figyelmet a Jogalappal.hu. A november 15-én kiadott utasítás szerint a honvédség „védelmi innovációs képességének fejlesztése, a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok centralizálása, továbbá a védelmi ipari fejlesztéssel összefüggő hadfelszerelés-fejlesztési feladatok ellátása hatékonyságának növelése érdekében.”
A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) és a Magyar Honvédség Logisztikai Központ (MH LK) egyes szervezeti elemeinek kiválásával – jön majd létre az MH Modernizációs Intézet. Az MH MI a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) parancsnokának közvetlen szolgálati alárendeltségében, új költségvetési szervként fog működni.

A KNBSZ feladatrendszeréből és szervezetéből az MH MI létrehozhatósága érdekében a KNBSZ védelmi technológiai kutatási feladatrendszerét – a tervek szerint – törlik, de az átadásra tervezett feladatok és az azok ellátását végző személyi állomány beosztásai az MH MI szervezetében és feladatrendszerében jogutódlással elláthatóak lesznek.

A honvédség haditechnikai fejlesztésével kapcsolatos hír, hogy a Honvédelmi Minisztérium az eredetileg előirányzott 3,6 milliárd plusz áfa helyett 2,8 milliárdért szerzi be az elektronikus hadviselés kellékeit. Az Európai Unió hivatalos közlönye, a TED szerint a közbeszerzést a 85 éve Münchenben alapított Rohde & Schwarz cég nyerte.

A kiírás szerint három mobilkommuniká­ciós felderítő és iránymérő rendszert, egy-egy kommunikációs zavarórendszert és parancsnoki mobilállomást, valamint szimulátort szállít és képzést biztosít a német cég, amelytől opcionálisan további eszközöket is vásárolhat a tárca.

Bővül a V4 EU harccsoport Nemcsak 2019-ben, hanem 2023-ban is szolgálatba állítják az időszakosan működő V4 EU harccsoportot – nyilatkozta a honvédelmi miniszter az M1 tegnap reggeli műsorában annak kapcsán, hogy Szlovákiában tanácskoztak Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia védelmi miniszterei.

Benkő Tibor elmondta: arról is döntöttek, hogy elfogadják Horvátország csatlakozását a harccsoporthoz. A felek áttekintették napjaink biztonsági helyzetét, a haderőfejlesztést, valamint szó volt az illegális migrációról is. A tárcavezető megerősítette: Magyarország növeli katonáinak számát a KFOR-misszióban.

Magyar Időkhttps://magyaridok.hu/belfold/kozpontositjak-a-haditechnikai-kutatasi-fejlesztesi-feladatokat-3679943/
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ