Cover
Gazdaság
Szijjártó Péter: 12,5 milliárd forintos beruházással épül kutatás-fejlesztési központ Érden
2018-11-2010:34
Kutatás-fejlesztési központot épít Érden az osztrák AVL Autókut Mérnöki Kft., a beruházás értéke 12,5 milliárd forint, ehhez a kormány hárommilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. 
Szijjártó Péter közölte, hogy az Érden felépülő központ a második lesz a grazi után az autóipari világcég bázishálózatában, megelőzve a kínai, koreai és japán központokat. Hozzátette, hogy a beruházással Érden 350 munkahely jön létre, közülük 250-et mérnökök fognak betölteni. Ezek a munkahelyek a külföldi munkavállalás versenyképes alternatíváját jelentik - mondta a politikus.     

A külügyminiszter kitért arra, hogy a cégnek világszerte 9500 alkalmazottja van, és a Magyarországon előállított érték 99,2 százalékát exportálja, ami igen jól jellemzi a vállalat versenyképességét. Hozzátette, hogy a cég beruházása tovább növeli Magyarországon a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, és szorosabbra fűzi az osztrák-magyar kereskedelmi kapcsolatokat is.     

Szijjártó Péter elmondta: az osztrákok a harmadik legnagyobb befektetői közösséget alkotják Magyarországon a németek és az amerikaiak után; 2500 osztrák vállalat mintegy 70 000 embernek ad munkát. Hozzátette, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót, amivel Magyarország Ausztria második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált Németországot követően. 
    
Dirk Janetzko, az AVL Hungary ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a cég Érden 5,7 hektáros területet vásárolt a fejlesztésekhez, ahol új központját és járműipari tesztbázisát építi ki. Az első irodaépületet a tervek szerint 2019 végére építik fel, és 2020-ig elkészül az új tesztbázis a tesztpadokkal. Hozzátette, hogy cégük élen jár a motor- és járműtesztelések, hajtóműrendszerek szimulációs technológiáinak fejlesztésében, és magyarországi telephelyüket is valódi kompetenciaközponttá kívánják fejleszteni.     

Aradszki András fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy Érd városa a Modern Városok Program keretében 40 hektár területet vásárolt gazdasági övezetek kialakítására. 
MTI/ECHO TV - A nemzet hangja
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ