Cropped landscape
Gazdaság
Parragh László: Nem lesz messze az idei GDP-növekedés a 4 százaléktól
2019-02-0516:55
Az idei gazdasági növekedés nem lesz messze a 4 százaléktól - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden Békéscsabán, a megyei kamara évadnyitó gazdaságpolitikai fóruma előtt az MTI érdeklődésére.
Parragh László az infláció alakulásáról hozzátette: az infláció várhatóan magasabb lesz, mint amivel a döntéshozók számoltak. "Négy százalék közelire becsülöm" - tette hozzá. Az elnök szerint a magasabb inflációt a bérkiáramlás okozhatja, mert várakozása szerint erőteljes bérnyomás lesz a gazdaságon. A magasabb bérkiáramlás ösztönzi majd a fogyasztást és a megtakarítást - közölte. A kamara elnöke úgy véli, hogy kiemelten kell kezelni a világ változásaihoz, például a digitális átalakuláshoz való igazodást, a képzés felerősítését, a finanszírozási forrásoknak a fenntartását, és általában a modern technológiáknak a gazdaságba való beemelését. 

A kamara elnöke szólt az állam és az önkormányzatok "önmegtartóztatásáról" is. Mint mondta, fontos kérdés, hogy a két szektor hogyan tud költségkímélően működni, olcsóbban, hatékonyabban tevékenykedni, hogy a teher minél kisebb legyen az értékteremtő szférán, a munkaadókon és a munkavállalókon. A gazdaságpolitikai fórumon bemutatták a TOP 100 című, Békés megye gazdaságát elemző kiadványt, amely a megyei kamara, a Nemzeti Adó és Vámhivatal és a Központi Statisztikai Hivatal munkatársainak közreműködésével készült. 

Az elemzés szerint Békés megye legnagyobb vállalkozása a Linamar Hungary Zrt. volt 2017-ben némileg több mint 50 milliárd forintról csaknem 59 milliárd forintra emelte árbevételét az előző esztendőhöz képest, ami 16,7 százalékos növekedés. Adózás előtti eredménye 3,55 milliárd forint volt. 

Második helyen a Gallicoop Zrt. végzett 30,064 milliárd forintos árbevétellel (2017), a cég nyeresége megközelítette az egy milliárd forintot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ