Gazdafórum

Műsorunk több éve járja a vidéket. A tradíciókat tisztelő őstermelők, a családi gazdálkodók, méhészek és biokertészek földjén forgatunk, ahol az eredmények mellett a bajok is szóba kerülnek, mert a magyar mezőgazdaság a rendszerváltás óta a fennmaradásáért küzd. Igaz a Vidékfejlesztési Minisztérium már megtette az első lépéseket, ám a fellendüléshez kitartó munkára van szükség. A gondok mellet persze vannak sikertörténetek is. Mi pedig azon vagyunk, hogy ezeket nézőinkkel megismertessük.

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a magyar termékek fogyasztásával, saját munkahelyük megtartásában is részt vesznek.

Adás: szombat reggel 8:00-tól

Műsorvezető-szerkesztő: Horváth Katalin

email cím: gazdaforum@echotv.hu; horvath.katalin@echotv.hu

Műsorvezetők:
Horváth Katalin
Következő adások:
2017.02.22. szerda 13:30
2017.02.23. csütörtök 08:00
2017.02.25. szombat 08:00
2017.02.26. vasárnap 15:15
null

Gazdafórum

2017-02-18 Gazdafórum

Ez a félig vad, göndör szőrű állat szabad tartást igényel, így csak a tanyákon és kis családi gazdaságokban tenyésztik. A mangalica őshonos állat, egy 2004-es országgyűlési határozat alapján nemzeti kincsnek számít. A belőle készült prémium termékek pedig Hungarikumok. Ebből jócskán kóstolhatott a vásárló a tizedik Mangalica Fesztiválon.

null

Gazdafórum

2017-02-11 Gazdafórum

A klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt kedvezőtlen hatása ellen keresi a megoldást a Kaposvári Egyetem. Olyan növényfajták nemesítésével és haszonállatok szaporításával próbálkoznak, amelyek jól bírják a szárazságot és a nagy hőingadozást. Az év bortermelője lett Mészáros Pál szekszárdi borász, akinek pincéjében az őshonos csókaszőlőből is készül bor.

null

Gazdafórum

2017-02-04 Gazdafórum

Az extrém hideg és a fagyott talaj miatt késik a metszés a szőlőkben, de így is van mit tenni a pincészetekben. Palackoznak, vagy átfejtenek és tovább érik a vörösbor a hordókban; A Nógrád megyei Varsányban jól működik a fél éve indított tésztafeldolgozó, ahol közmunkaprogram keretében készül a házi tészta. A település az önfenntartásra törekszik.

null

Gazdafórum

2017-01-28 Gazdafórum

A Vértesben a vadetetés ilyenkor mindennapi feladat. Ezen kívül fakitermeléssel foglakozik az erdészet. A természet kedvelőit a nemrég átadott Vadászati és Erdészeti Múzeum várja Csákberényben; A közmunkaprogramból szociális szövetkezett lett Sárkeresztúron. A Fejér megyei településen a kosárfonást, mint hagyományt élesztették újjá.

null

Gazdafórum

2017-01-21 Gazdafórum

Kőtelek téli álomba merült, a befagyott Tiszára senki sem megy rá, még a horgászok sem, igaz nem is kell, mert van a falunak saját halastava, melyet egész évben a horgászok gondoznak. Itt most a lékvágás a legfőbb feladat. Egy éve lépett életbe a módosított halászati törvény, melynek értelmében csak a horgászegyesületek tagjai foghatnak halat az élővizeken.

null

Gazdafórum

2017-01-14 Gazdafórum

Bodmér szláv eredetű szó, azt jelenti Isten békéje. Valóban: béke és téli csend jellemzi a négy utcából álló Fejér megyei falut, ahol már régen bezárták az iskolát, és nincsen bolt, sem pedig kocsma. Az ide érkező tejeskocsi mozgóboltként működik, ilyenkor a település azonnal megélénkül. Az adásban összeállítás látható a 2017-es esztendőtől érvényes áfacsökkentésről is.

null

Gazdafórum

2016-12-10 Gazdafórum

Az ódon hangulatot idéző borpince mélyén tölgyfahordókban érlelődik a rubinvörös szekszárdi bor. A Mészáros pincébe látogattunk, ahol az év boros gazdája kalauzol minket a labirintusnak is beillő 250 éves pincében. Szekszárd a bikavér hazája. Az elnevezés Garay János költőtől származik, aki a város szülötteként jól ismerte a kadarka a kékfrankos és más kék szőlő fajták házasításából készült bíborvörös bort, a bikavért.

null

Gazdafórum

2016-12-03 Gazdafórum

Juhászat és hagyományőrzés a Nógrád-megyei Ilinyben. Kontyos palócházak, népviselet, és szilvalekváros-túrós derelye ilinyi módra. Ez utóbbi is a hagyományőrzés része. Mint ahogy a juhtenyésztés, ami a Cserhát lankáin nemzedékeknek adott megélhetést évszázadokon át. Iliny 180 lelket számláló zsákfalu.  Egyetlen megélhetés a közmunka, vagy a helyben gazdálkodás.

null

Gazdafórum

2016-11-26 Gazdafórum

2014 óta működik a tíz embernek munkát adó Szociális Szövetkezet Várpalotán. A korszerű kisüzemben zöldségekből, gyümölcsökből levet, lekvárt, szörpöt, pástétomot készítenek. Várpalota a Bakony lejtőin települt, így mezőgazdaságra alkalmas területeket alig találni. A szövetkezet a környékbeli termelőktől, sőt az alföldről is vásárol. Ez jó a termelőnek, mert biztos piacot talál és jó a szövetkezetnek, hiszen megbízható alapanyag kerül az üzembe.

null

Gazdafórum

2016-11-19 Gazdafórum

Zebegény festői szépségű település. A XX. század elején fedezték fel a fővárosban élő művészek, akik nyaralni jártak ide. A falu lakossága a török kiűzése után ide települt svábok és szlovákok utódai. Hagyományaikat a különböző falu-rendezvényeken elevenítik fel. A táj adottságaiból következik, hogy a megélhetés egyik formája a turizmus. A falutól néhány kilométerre található a Kuha tanya, ahol az állattartás a fő megélhetési forma.

<< / 11 >>