Gazdafórum

Műsorunk több éve járja a vidéket. A tradíciókat tisztelő őstermelők, a családi gazdálkodók, méhészek és biokertészek földjén forgatunk, ahol az eredmények mellett a bajok is szóba kerülnek, mert a magyar mezőgazdaság a rendszerváltás óta a fennmaradásáért küzd. Igaz a Vidékfejlesztési Minisztérium már megtette az első lépéseket, ám a fellendüléshez kitartó munkára van szükség. A gondok mellet persze vannak sikertörténetek is. Mi pedig azon vagyunk, hogy ezeket nézőinkkel megismertessük.

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a magyar termékek fogyasztásával, saját munkahelyük megtartásában is részt vesznek.

Adás: szombat reggel 8:00-tól

Műsorvezető-szerkesztő: Horváth Katalin

email cím: gazdaforum@echotv.hu; horvath.katalin@echotv.hu

Műsorvezetők:
Horváth Katalin
Következő adások:
2017.03.30. csütörtök 08:00
2017.04.01. szombat 08:00
2017.04.02. vasárnap 15:15
null

Gazdafórum

2017-03-25 Gazdafórum

Szürkemarhák, bivalyok, mangalicák és rackák a pásztoréletről nevezetes Apajpusztán. Az állattartásnak köszönhetően ismét van ősgyep a legelőkön. A vizes, ingoványos területeken és a halastavak mentén pedig fészket raktak a vízimadarak és visszatért a védett madárnak számító túzok.

null

Gazdafórum

2017-03-18 Gazdafórum

Abádszalókon az idei Böllérfesztiválon is elkészítették a 235 méteres faszénen sült kolbászt, emellett volt minden, ami egy hagyományos disznótorosra emlékeztet. És ha már hagyományőrzés. Előkerült a népviselet és táncra perdültek a fiatalok. Kézműves pékség Somoskőújfaluban, ahol a dagasztást kivéve minden hagyományosan készül, és ahol nem kell fellapozni az élelmiszerkönyvet.

null

Gazdafórum

2017-03-11 Gazdafórum

Lovászat, gyümölcs- és zöldségtermesztés, valamint feldolgozás. Állattenyésztés, húsüzem. Mindet a nagy múltú a kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági Szakközépiskolájának tangazdasága. A képzés keretében a termőföldtől az asztalig tartó folyamatban vesznek részt a diákok.

null

Gazdafórum

2017-03-04 Gazdafórum

Fiatal gazdák a Pest megyei Monorról. Megélhetésük alapja a hagyományokra és helyi adottságokra épülő gazdálkodás. Az egyéni ötlet és lelkesedés mellett a közösségi összefogás, illetve meg Budapest közelsége segít abban, hogy termékeik piacot találtak.

null

Gazdafórum

2017-02-25 Gazdafórum

Már olvad a jég a Velencei-tavon, így véget ért az idei nádvágó szezon. Legalább egy évtizede nem volt ilyen vastag a jég, mint az elmúlt hetekben. Ennek köszönhetően jelentős mennyiségű nádat takaríthattak be az erre szakosodott vállalkozók. A nádtetőre ismét nagy a kereslet. Tradicionális malom működik Szigetszentmiklóson. A régi gépeken ősi búzát, alakort és tönkölybúzát is őrölnek.

null

Gazdafórum

2017-02-18 Gazdafórum

Ez a félig vad, göndör szőrű állat szabad tartást igényel, így csak a tanyákon és kis családi gazdaságokban tenyésztik. A mangalica őshonos állat, egy 2004-es országgyűlési határozat alapján nemzeti kincsnek számít. A belőle készült prémium termékek pedig Hungarikumok. Ebből jócskán kóstolhatott a vásárló a tizedik Mangalica Fesztiválon.

null

Gazdafórum

2017-02-11 Gazdafórum

A klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt kedvezőtlen hatása ellen keresi a megoldást a Kaposvári Egyetem. Olyan növényfajták nemesítésével és haszonállatok szaporításával próbálkoznak, amelyek jól bírják a szárazságot és a nagy hőingadozást. Az év bortermelője lett Mészáros Pál szekszárdi borász, akinek pincéjében az őshonos csókaszőlőből is készül bor.

null

Gazdafórum

2017-02-04 Gazdafórum

Az extrém hideg és a fagyott talaj miatt késik a metszés a szőlőkben, de így is van mit tenni a pincészetekben. Palackoznak, vagy átfejtenek és tovább érik a vörösbor a hordókban; A Nógrád megyei Varsányban jól működik a fél éve indított tésztafeldolgozó, ahol közmunkaprogram keretében készül a házi tészta. A település az önfenntartásra törekszik.

null

Gazdafórum

2017-01-28 Gazdafórum

A Vértesben a vadetetés ilyenkor mindennapi feladat. Ezen kívül fakitermeléssel foglakozik az erdészet. A természet kedvelőit a nemrég átadott Vadászati és Erdészeti Múzeum várja Csákberényben; A közmunkaprogramból szociális szövetkezett lett Sárkeresztúron. A Fejér megyei településen a kosárfonást, mint hagyományt élesztették újjá.

null

Gazdafórum

2017-01-21 Gazdafórum

Kőtelek téli álomba merült, a befagyott Tiszára senki sem megy rá, még a horgászok sem, igaz nem is kell, mert van a falunak saját halastava, melyet egész évben a horgászok gondoznak. Itt most a lékvágás a legfőbb feladat. Egy éve lépett életbe a módosított halászati törvény, melynek értelmében csak a horgászegyesületek tagjai foghatnak halat az élővizeken.

<< / 11 >>