Háttér-kép

A műsor azt próbálja meg körüljárni, hogy merre tart a nyugati világ, a nyugati civilizáció, és hogy ebben a nyugati civilizációban merre tart Magyarország. Globális jelenségek és ezeknek magyarországi viszonyai.

A beszélgetések középpontjában többnyire gazdasági és pénzügyi folyamatok állnak, kiegészítve társadalmi szociológiai kérdésekkel is.

A műsor állandó vendégei: Bogár László közgazdász és Boros Imre közgazdász.

Műsorvezető: Bayer Zsolt

Csütörtökönként 20:30-kor.

Műsorvezetők:
Bayer Zsolt
Következő adások:
2017.09.25. hétfő 06:00
2017.09.28. csütörtök 20:30
2017.09.28. csütörtök 21:05
null

Háttér-kép

2017-09-21 Háttér-kép 2. rész

A világ népesedési helyzetével és a tőle nem külön választható migráció kérdésével foglakozik Bayer Zsolt állandó vendégeivel, Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal. Az Európába irányuló bevándorlás egyre inkább Afrikára tevődik át, és onnan érkezik a legtöbb migráns, miközben Szíriából egyre kevesebben jönnek. A fekete kontinensről érkezőket a volt gyarmattartó nemzeteknek kellene befogadni a gyarmati területek arányában.

null

Háttér-kép

2017-09-21 Háttér-kép 1. rész

A népesedés meghatározza a jelenünket és még inkább a jövőnket. Voltak ugyan kataklizmák, melyek az elmúlt 1000 évben befolyásolták a népesedést – főként háborúk, járványok – de ezek ellenére konstans volt egészen a 20. század közepéig. Ott történt valami. Eközben teljes joggal tartunk a Föld túlnépesedésétől, de látnunk kell azt is, hogy lehet alaptalan ez a félelmünk.

null

Háttér-kép

2017-09-14 Háttér-kép

2001. szeptember 11-én mintegy 3000 ember vesztette életét az al-Káida terrorszervezet merényletsorozata miatt. A New York-i ikertornyok ledöntésének árnyéka rávetül a jelenünkre is. Francis Fukuyama szerint a liberális demokrácia "az emberiség ideológiai fejlődésének a végpontja. Samuel P. Huntington viszont úgy látja, a jövő nem a liberális demokrácia diadalát hozza, hanem a civilizációk összecsapásait.

null

Háttér-kép

2017-09-07 Háttér-kép

Várható volt, hogy az Európai Bíróság elutasítja a magyar és a szlovák kormány keresetét. Tudható volt az is már előre, hogy mi lesz az brüsszeli ítélet utóélete idehaza. Az ellenzék újfent triumfál, és folyamatosan arról beszél, hogy felesleges volt minden és nekünk igenis be kell fogadni a migránsokat. A magyar kormány pedig próbálja elmagyarázni a többi közt azt, hogy az ítélet nem erről szól, hanem arról, hogy jogszerű volt-e a 2015 szeptemberében a kvótákról hozott döntés.

null

Háttér-kép

2017-08-31 Háttér-kép

A fehér rassz elleni durva és agresszív támadásnak tekinthető az, ami egy kultúrharc keretein belül jelenleg az Egyesült Államokban történik, jelesül, hogy újra kell értelmezni az amerikai történelmet. Hova is jutott Amerika? Talán az események csak egy kis szeletének tűnik, de oda jutott, hogy vélhetően széles körben betiltják majd az Elfújta a szél című legendás filmet, annak vélt rasszizmusa miatt. Már színre lépett az a fekete bőrű lelkész is, aki követeli Washington szobrának lebontását is, mert George Washington sem „politikailag korrekt”, ahogy már Abraham Lincoln sem. Mindaz, ami az USA genezise, az kerül szépen lassan zárójelbe egy szépen lassan többségre vergődő kisebbség által.

null

Háttér-kép

2017-08-24 Háttér-kép

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a bérunióért kampányol. Az MSZP szerint "kamu és a hazug" a Jobbik európai béruniót célzó kampánya. Aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentős adóemelésre lenne szükség - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

null

Háttér-kép

2017-08-17 Háttér-kép

A Háttér-kép tematikus adásában a demográfiáról lesz szó. Előkerült egy 2000-ben készült ENSZ-jelentés, amely azt bizonyítja, hogy az ENSZ már 17 évvel ezelőtt demográfiai helyettesítési migrációt tervezett Európába a nyitott határokat támogató nem kormányzati szervezetekkel (NGO-k) és „progesszív politikusokkal”. A dokumentum szerint, a tömeges bevándorlás szükséges a fejlett országok öregedő lakosságának cseréjére.

null

Háttér-kép

2017-08-10 Háttér-kép

Mi is az a Balkán? Nyilván egy földrajzi egység, valamiféle kulturális közeg és egyfajta vallási közeg is. Minimum három nagy világvallás találkozási pontja. Jó, ha tudjuk ebben a „furcsa” Európában, hogy az európai és a nyugati fehér ember utolsó nagy hősi eposza a második világháború volt, s ebben az eposzban a rossz oldalon harcolók is számos esetben hősként voltak jelen. Az utolsó utáni hősi eposz „kicsiben” a Balkánon játszódott le. A balkáni háborúk óta eltelt időszakban a Balkán ismét egy furcsa világgá változott. Nem is nagyon tudunk a mélyére látni.

null

Háttér-kép

2017-08-03 Háttér-kép

Hidegháborús hangulat uralkodik az Egyesült Államok és Oroszország között az új szankciók következtében. Már Napóleonnak és Hitlernek is volt fedőtörténete arra, hogy miért is kell szemben állni az oroszokkal. A nyersanyagban rendkívül gazdag Oroszország mindig is vonzó célpont volt. Napjainkban a demokrácia exportőreinek Iránhoz való politikája sem az elvekről, hanem a világ legnagyobb gáztartalékáról szól. A világ egyik legnagyobb kőolaj-tartaléka pedig Venezuelában van.

null

Háttér-kép

2017-07-27 Háttér-kép

A Háttér-kép műsorában Afrika, az emberiség bölcsője a téma. Mai tudásunk szerint az emberi élet a fekete földrészről indult világhódító útjára, majd egyszerre lett a gyarmatosítás és a gyarmattartó országok martaléka és zsákmánya. Jelenleg pedig nem sokat tudunk Afrikáról azon túl, mint ami a földrajz könyvekben megtalálható a kontinensről. Bayer Zsolt beszélgetőtársai: Bogár László és Boros Imre.

<< / 23 >>