Háttér-kép

A műsor azt próbálja meg körüljárni, hogy merre tart a nyugati világ, a nyugati civilizáció, és hogy ebben a nyugati civilizációban merre tart Magyarország. Globális jelenségek és ezeknek magyarországi viszonyai.

A beszélgetések középpontjában többnyire gazdasági és pénzügyi folyamatok állnak, kiegészítve társadalmi szociológiai kérdésekkel is.

A műsor állandó vendégei: Bogár László közgazdász és Boros Imre közgazdász.

Műsorvezető: Bayer Zsolt

Csütörtökönként 20:30-kor.

Műsorvezetők:
Bayer Zsolt
Következő adások:
2017.03.30. csütörtök 20:30
2017.03.30. csütörtök 21:00
2017.03.31. péntek 07:00
2017.03.31. péntek 07:30
2017.04.01. szombat 16:05
2017.04.01. szombat 16:30
null

Háttér-kép

2017-03-23 Háttér-kép

Donald Trump amerikai elnök kormányzatának első költségvetése a védelmi kiadások jelentős növelését és bizonyos területek költségvetésének jelentős csökkentését tervezi. Alapvetően az amerikai nemzetbiztonság, azon belül pedig a védelem költségei a legnagyobb haszonévezői a büdzsétervezetnek, a legnagyobb kárvallottja pedig a külügy. Vagyis mintha visszavonulás történne a világbirodalmi pozíciókból. Abból a szempontból érdemes megnézni ezt a büdzsét, hogy miként alakul a birkózás a birodalmi és a nemzetállami Amerika érdekeit képviselő elitek között.

null

Háttér-kép

2017-03-16 Háttér-kép

Több sajtóorgánum is élethalál harcot próbált faragni a hollandiai választásokból, nevezetesen a fő kérdés az volt: „Hollandia is elesik-e?”. Az utóbbi években kiderült, hogy liberális világrendet sikerült alapjaiban megkérdőjelezni, de úgy tűnik, az újonnan megjelent erők azért nem tudnak áttörni, mert egyiküknek sincs sajátos elbeszélési módja, s ez igaz a holland Szabadságpártra is. S, ha már Hollandia, az adás nem ment el a holland-török diplomáciai csörte mellett sem. Kulcsfontosság kérdés: lesz-e orosz-török szövetség? Ugyanis, ha az létrejönne, akkor az kőkeményen átírná az erőviszonyokat Európában.

null

Háttér-kép

2017-03-09 Háttér-kép

A WikiLeaks kiszivárogtató portál több ezer dokumentumot publikált a CIA kibernetikai hírszerzéséről. A lehallgatások úgy tűnhetnek, hogy az államok érdekében történnek, de az USA-ban ez túllépett ezen, gyakorlatilag azt látni, nem amerikai államérdekről van szó. Úgy tűnik, a titkosszolgálatok, valamint a sajtó kilépve hagyományos szerepeikből, elkezdtek politikát csinálni. Az adásban azt is szóba került, hogy az Opel átkerült a francia PSA Peugeot Citroën tulajdonába, valamint az Európai Bizottság zöld utat adott a Paks II-nek.

null

Háttér-kép

2017-03-02 Háttér-kép

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bemutatta az Európai Unió jövőjéről szóló úgynevezett Fehér Könyvet, amely öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel a Brexit utáni integráció jövőbeli fejlődési irányáról. Igazság szerint inkább egy karikatúrára emlékeztet Juncker irománya. Van-e egyáltalán esélye Európának elmozdulnia erről a történelmi mélypontról? Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt nem ment el amellett sem, hogy Obamáék könyvet írnak, és a volt elnöki házaspár 65 millió dollárt (20 milliárd forintot) fog zsebre tenni.

null

Háttér-kép

2017-02-23 Háttér-kép

Alulnépesedő jólét és túlnépesedő nyomor. A világ a kezelhetetlen túlnépesedéssel néz szembe. Az elmúlt fél évszázadban a Föld népessége megduplázódott, és az előrejelzések szerint ez a folyamat a következő 50 évben megismétlődik, vagyis 15 milliárd ember lesz a bolygón. Ezzel párhuzamosan például az európai fehér embert a kihalás réme fenyegeti. A történelem könyörtelen leckéje: akik nem képesek biológiai értelemben kitölteni a teret, ahol élnek, azok helyére benyomulnak azok, akik képesek a szaporodásra.

null

Háttér-kép

2017-02-16 Háttér-kép

A liberális és baloldali sajtóban örömtüzek gyúltak, hogy mégsem oly felhőtlen az orosz-amerikai viszony, ugyanis Donald Trump amerikai elnök szerint az oroszoknak vissza kell adniuk a Krímet, de Moszkva leszögezte: a félsziget Oroszország része. Ezzel párhuzamosan a Kreml tagadta, hogy orosz kémeken keresztül kapcsolatban állt volna Trump stábjával a választási kampány alatt. Szó esik az új amerikai elnök első intézkedéseiről, valamint azok hatásairól. Továbbá: Szabad-e nekünk kereskedni Oroszországgal?

null

Háttér-kép

2017-02-09 Háttér-kép

Boros Imre betegsége miatt ezúttal Bogár László és Bayer Zsolt filozofálgatott az élet kérdéseiről annak fényében, hogy az egész világ képtelennek tűnő változás közepén van. Az egész társadalomra kihatnak ezek a „tektonikus mozgások”. Ami nekünk, európaiaknak a legfájóbb, hogy egyre inkább úgy tűnik, Európa gyengült meg, és veszíti el primátusát szinte minden területen, s talán mindközül a legfájóbb pont a kultúrfölény több évszázados elillanása. Miért pont Európa, miért pont mi veszítünk el most mindent?

null

Háttér-kép

2017-02-02 Háttér-kép

Görögország. A dél-európai állam körül mostanában nagy a csend, pedig a problémák egyre csak nőnek. Az adásban szó esik Donald Trump amerikai elnök első intézkedéseiről, azok hatásairól, valamint arról is, hogy milyen hasonló lépésről döntött Barack Obama. Ezen kívül Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt megpendíti a következő kérdést is: lehet-e német kancellár valakiből úgy, hogy nyolc általános a végzettsége?

null

Háttér-kép

2017-01-26 Háttér-kép

Kik is gyártják valójában a rémhíreket és kik terjesztenek valójában összeesküvés-elméleteket? Ezen kívül Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt megvizsgálta azt is, hogy mi volt a valódi üzenete annak, hogy három migráns Uppsalában élő egyenes adásban közvetítette, ahogy megerőszakolnak egy svéd lányt. A svéd rendőrök nincsenek a helyzet magaslatán, hiszen csak annyit közöltek, hogy nem látható a bűncselekmény a felvételen, csak az, ahogy „ráfekszik a nőre” az egyikük. Meddig lehet ezt még eltűrni? Mikor ébred fel Európa?

null

Háttér-kép

2017-01-19 Háttér-kép

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi állapota, ami nem függetleníthető el a két cikluson át elnöki teendőket ellátó Barack Obamától. Az amerikai társadalmat érintő egyik legnagyobb problémáról van szó, hiszen millióknak nem volt biztosítása az USA-ban, és Obama ezt akarta felszámolni. Demokraták kontra republikánusok az ObamaCare miatt. Továbbá: George Soros egymilliárd dollárt bukott a tőzsdén, ugyanis Donald Trump elnökké választása után az amerikai tőzsde szárnyalni kezdett.

<< / 20 >>