Háttér-kép

A műsor azt próbálja meg körüljárni, hogy merre tart a nyugati világ, a nyugati civilizáció, és hogy ebben a nyugati civilizációban merre tart Magyarország. Globális jelenségek és ezeknek magyarországi viszonyai.

A beszélgetések középpontjában többnyire gazdasági és pénzügyi folyamatok állnak, kiegészítve társadalmi szociológiai kérdésekkel is.

A műsor állandó vendégei: Bogár László közgazdász és Boros Imre közgazdász.

Műsorvezető: Bayer Zsolt

Csütörtökönként 20:30-kor.

Műsorvezetők:
Bayer Zsolt
Következő adások:
2017.07.27. csütörtök 20:30
2017.07.27. csütörtök 21:05
2017.07.28. péntek 22:35
2017.07.29. szombat 15:05
null

Háttér-kép

2017-07-20 Háttér-kép

Az izraeli miniszterelnök kiállása Magyarország mellett egyértelmű cáfolata az országot ért hazug és bántó antiszemita vádaknak – mondta Szijjártó Péter. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke szerint hideg-zuhanyként érte őket Benjámin Netanjahu látogatása. A holokauszt és az antiszemitizmus bélyegzőjének viszonya.

null

Háttér-kép

2017-07-13 Háttér-kép

Az antiglobalista tüntetők gyakorlatilag szétverték fél Hamburgot, a várost, ami otthont adott a G20-csúcsnak. Az események tükrében, mennyire mutatkozik meg a nyugati típusú liberális demokrácia tehetetlensége, ami már megmutatkozott a migránsválságban is? A Háttér-képben szó esett arról is, amiről „nem lehet beszélni”, nevezetesen az antiszemitizmusról, de ezúttal a megszokott toposzok nélkül. A baloldali, szélsőbalos és anarchista antiszemitizmusról van szó. Azokról a csoportokról, amelyek a leglelkesebben támogatják az iszlám beözönlést Európába. 

null

Háttér-kép

2017-07-06 Háttér-kép

A háború egyidős az emberiséggel. Kétségtelen tény, hogy már a kőkorszakban is törtek ki törzsi háborúk. A történelem előtti idők, vagy akár napjaink vadászó-gyűjtögető népei a saját világukat jóléti társadalomnak élték-élik meg, ugyanakkor nem idegen tőlük a háború. Ha a modern kort nézzük: napjainkban a piacgazdaság felesleges javak tömegével bombázza a fogyasztót, ugyanakkor ezek előállítására irgalmatlan mennyiségű erőforrás szükséges, ezt pedig valahogyan meg kell szerezni. Vagyis olyan a helyzet alakult ki, ami magában hordozza a konfliktusok elkerülhetetlenségét.

null

Háttér-kép

2017-06-29 Háttér-kép

Vészesen közeleg a trianoni diktátum 100 éves évfordulója és bátran elmondhatjuk, hogy az évenként megemlékezéseken, a búsuláson, valamint a nemzetsiratáson túl az elmúlt csaknem 100 esztendőben nagyon kevés és nagyon gyenge kísérletek voltak arra, hogy Trianont a maga teljességében megpróbáljuk megérteni, értelmezni, hogy tisztában legyünk máig ható következményeivel.

null

Háttér-kép

2017-06-22 Háttér-kép

Az ember lassan már nem is számolja, hogy mi történik, hiszen szinte minden napra jut valamilyen támadás és borzalom. Ha viszont eljutunk oda, hogy már nem is számoljuk és nem is gondolunk bele és elfogadjuk azt a tételmondatot, hogy a „terrorral együtt kell élni”, akkor Európa önként megy a vágóhídra. De úgy tűnik, az európai őslakosság éledezik. Háttér-kép Boros Imrével, Bogár Lászlóval és Bayer Zsolttal.

null

Háttér-kép

2017-06-15 Háttér-kép

Miért lépett ki az Egyesült Államok a klímaegyezményből és mi lehet ennek a lépésnek a következménye? Ami biztos, a világot megdöbbentette Donald Trump lépése. Nem vitatja senki, hogy klímaváltozás van, de azt sem vitathatja senki, hogy az emberiség rablógazdálkodást folytat. A nyugatias modernitás létszervezési elveiből következik, hogy elpusztítja a világot. Ez a profit legbelső logikája. Mérhetetlen profitnövelés akár a világ elpusztításának árán is? Mennyi globalizációt bír el az ember?

null

Háttér-kép

2017-06-08 Háttér-kép

A párizsi Notre Dame előtti kalapácsos támadás miatt a francia főváros katedrálisába zárt látogatótömegek felemelt kézzel ültek, és várták, hogy „történjen valami” az európai civilizáció egyik jelképében. Londonban is újabb támadás történt, majd a város muszlim polgármestere közli, hogy együtt kell élni a terrorizmussal. Mindeközben Magyarországon a baloldali politikusok azt hangsúlyozzák: a terrorizmus és a bevándorlás között nincs összefüggés, ezen kívül minél hamarabb le kell bontani a határvédelmi kerítést.

null

Háttér-kép

2017-06-01 Háttér-kép

Semmilyen konkrét eredményt nem hozott a legutóbbi G7-, illetve NATO-csúcs, ugyanakkor a liberális sajtó fennhangon, történelmi eseményként ünnepelte a „first urat”, aki felbukkant a first ladyk között. Ezek a találkozók tökéletes eredménytelenséggel záródnak, ami rendkívül vészjósló, és úgy tűnik ennek nincs is alternatívája. Ki lehet-e törni a globális véleményhatalmi rendszer ketrecéből? Az angolok lázadása és a Brexit visszatérés-e a normalitáshoz, vagy csak egyszeri véletlen?

null

Háttér-kép

2017-05-25 Háttér-kép

Újabb iszonyatos terrortámadás történt, ezúttal Manchesterben. 2001. szeptember 11-e után Bush a következőket mondta: „Amerika háborúban áll. Az ellenfél a nemzetközi terrorizmus. Ám ezt a háborút mi fogjuk megnyerni”. Másfél évtizeddel később, a francia elnök ezt mondta: „Franciaország háborúban áll. Az ellenfél a nemzetközi terrorizmus. Ám ezt a háborút mi fogjuk megnyerni”. Most, mi azt mondhatjuk: rosszabb a helyzet, mint 16 évvel ezelőtt. Mindeközben Donald Trump megtette első elnöki körútját. A Háttér-képben szó esik a fegyverlobbiról, az Izrael-lobbiról és Ferenc pápa döbbenetes kijelentéséről is. 

null

Háttér-kép

2017-05-18 Háttér-kép

Átment a hazánkkal szemben szankciókat is kilátásba helyező határozat az Európai Parlamentben. Nyilvánvalónak tűnik, hogy nyomásgyakorlásról van szó. Az Európai Unió uralmi struktúrája csak egy jelentéktelen bio díszlete a globális hatalmi játszmának, ezt egyértelműen jeli George Soros fejedelmi fogadtatása is. Kérdés: kire akarják leginkább kifejteni a nyomást? Mi vagyunk a fő célpont, vagy esetleg egy másik ország? Valójában ki is szeg kötelességet és kötelezettséget?

<< / 22 >>