Gazdafórum

2015-02-28 Gazdafórum

Környezettudatos, állatbarát, tanyasi gazdálkodás, ahol a magyar tarkák tejéből sajt készül. A szőlőhegyen borút és a felújított présházakból falusi szállás, mindez Fejér megyében Csákberény határában. A közösségi agármarketing-kódex kidolgozásába kezdett a Magyar Turizmus Zrt. az ágazati szereplők bevonásával.

Műsor:
Gazdafórum
Műsorvezetők:
Horváth Katalin
Kategóriák:
A vidék Magyarországa

Gazdafórum további adásai:

null

Gazdafórum

2017-04-29 Gazdafórum

Műsorunk több éve járja a vidéket. A tradíciókat tisztelő őstermelők, a családi gazdálkodók, méhészek és biokertészek földjén forgatunk, ahol az eredmények mellett a bajok is szóba kerülnek.

null

Gazdafórum

2017-04-22 Gazdafórum

Az Alsó-Tápió patak mentén hagyománya van a juhtenyésztésnek, de van, aki libákkal foglalkozik.
Tápióság - zsákfalu lévén - a falusi vendéglátást szeretné fejleszteni. Az évente megrendezett rétesfesztivál is turistacsalogató látványosság. Itt hagyománya van a réteskészítésnek. A kevés alapanyagot igénylő süteményhez nem ért a kézügyesség.

null

Gazdafórum

2017-04-15 Gazdafórum

A megtermelt javakból és adományokból készül a mindennapi ebéd Csévharaszton az Irgalmasság Szigetén. A Váci Egyházmegye irányításával működő közösség saját konyhakertet művel, állatokat tart és a rászorultakon segít. Húsvét előtt Ferenc pápa szegényeinek is vittek 72 darab maguk készítette sonkát.

null

Gazdafórum

2017-04-08 Gazdafórum

Ha tavasz, akkor vadvirágszőnyeg a természetben, virágzó gyümölcsfák a kertekben zümmögő, szaporán dolgozó méhekkel. A kis rovarok, miközben táplálékot gyűjtenek, beporozzák a növényeket. Nélkülük nem lenne termés. Ez érvényes nemcsak a házi méhekre, hanem úgynevezett poszméhekre, vagy vadméhekre. Ez utóbbiak ugyanúgy hasznos rovarok, és számuk ugyanúgy csökken, mint a házi méheké. A megoldás a hagyományos gazdálkodásra való visszatérés lenne.

null

Gazdafórum

2017-04-01 Gazdafórum

Faapríték-készítés és tavaszi veteményezés közmunkaprogram keretében Diósjenőn. Az önkormányzat itt is a mezőgazdaságra építi a foglalkoztatást. Igazi turistacsalogató látványosság a természet adta halastó, ami valóban a horgászok paradicsoma. Lehet itt fogni keszeget, pontyot, csukát, süllőt és még szürkeharcsát is. Megismerkedünk Diósjenő helytörténetével is. A terület nevezetes arról, hogy Marcus Aurelius római császár 173-ban itt győzte le a Pannóniát fenyegető germán törzseket, a kvádokat és a markomannokat.

null

Gazdafórum

2017-03-25 Gazdafórum

Szürkemarhák, bivalyok, mangalicák és rackák a pásztoréletről nevezetes Apajpusztán. Az állattartásnak köszönhetően ismét van ősgyep a legelőkön. A vizes, ingoványos területeken és a halastavak mentén pedig fészket raktak a vízimadarak és visszatért a védett madárnak számító túzok.

null

Gazdafórum

2017-03-18 Gazdafórum

Abádszalókon az idei Böllérfesztiválon is elkészítették a 235 méteres faszénen sült kolbászt, emellett volt minden, ami egy hagyományos disznótorosra emlékeztet. És ha már hagyományőrzés. Előkerült a népviselet és táncra perdültek a fiatalok. Kézműves pékség Somoskőújfaluban, ahol a dagasztást kivéve minden hagyományosan készül, és ahol nem kell fellapozni az élelmiszerkönyvet.

null

Gazdafórum

2017-03-11 Gazdafórum

Lovászat, gyümölcs- és zöldségtermesztés, valamint feldolgozás. Állattenyésztés, húsüzem. Mindet a nagy múltú a kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági Szakközépiskolájának tangazdasága. A képzés keretében a termőföldtől az asztalig tartó folyamatban vesznek részt a diákok.

null

Gazdafórum

2017-03-04 Gazdafórum

Fiatal gazdák a Pest megyei Monorról. Megélhetésük alapja a hagyományokra és helyi adottságokra épülő gazdálkodás. Az egyéni ötlet és lelkesedés mellett a közösségi összefogás, illetve meg Budapest közelsége segít abban, hogy termékeik piacot találtak.

null

Gazdafórum

2017-02-25 Gazdafórum

Már olvad a jég a Velencei-tavon, így véget ért az idei nádvágó szezon. Legalább egy évtizede nem volt ilyen vastag a jég, mint az elmúlt hetekben. Ennek köszönhetően jelentős mennyiségű nádat takaríthattak be az erre szakosodott vállalkozók. A nádtetőre ismét nagy a kereslet. Tradicionális malom működik Szigetszentmiklóson. A régi gépeken ősi búzát, alakort és tönkölybúzát is őrölnek.

<< / 12 >>