Időrosta

2014-10-11 Időrosta

2014.10.11. 00:00

Téma: Pénzükért futó betétesek, jegyrendszer, növekvő sörfogyasztás és egyenruhás nők. Az első világháború nemcsak az állam, hanem a társadalom szerkezetét is alapjaiban átformálta. Hogyan élte meg a hátország a világháborús mindennapokat? Vendég: Révész Tamás és Katona Csaba történészek. 

Műsor:
Időrosta
Kategóriák:
Történelem

Időrosta további adásai:

null

Időrosta

2016-12-31 Időrosta

Száraz, édes, vagy éppen nyers is lehet a pezsgő. Minden a buborékos ital történetéről, és a magyar pezsgőgyártás megindulásáról. A pezsgő valamikor az 1670 és 1715 között a véletlennek köszönhetően született meg. A nagy titoktartás ellenére, féltve őrzött recept rejtegetése ellenére a XVIII. században széles körben ismertté vált a habzó ital. Vendég: Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet termékmenedzsere.

null

Időrosta

2016-12-24 Időrosta

Fény és árnyék, avagy miként élte meg a hátország a Nagy Háborút? Euforikus hangulat, a pénzükért futó betétesek, női kalauzok, illetve utcaseprők. Az első világégés alapjaiban változtatta meg a társadalmat. A háború végkimenetele függött a hátország teljesítőképességétől is. Az Echo Tv Időrosta című műsorának vendége volt Bödök Gergely történész, doktorandusz.

null

Időrosta

2016-12-17 Időrosta

Az első világháborúban részt vevő országok vezetőit, uralkodóit mutatja be A háború urai című kiállítás a Várkert Bazárban. Várkert Bazárt Ferenc József uralkodása alatt építették, felesége nevét pedig máig őrzi ott az Erzsébet-lépcső, amelyen keresztül a hajóról leszálló királyné rendszerint a budai Várat megközelítette. Vendég: Gerő András történész, tanszékvezető egyetemi tanár.

null

Időrosta

2016-12-10 Időrosta

Az 1956-os forradalom árnyékában rendezték meg 60 évvel ezelőtt a melbourne-i olimpiát, a magyar sport Trianonját. Magyarország 4. helyen zárt, ami hazánk akkori történelmi eseményeit tekintve igen bravúros teljesítmény. A 9 bajnoki cím mellett 10 ezüstérmet, valamint 7 bronzérmet is szerezett a magyar csapat. Az Echo Tv vendége volt Szabó Lajos történész, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója.

null

Időrosta

2016-12-03 Időrosta

Az 1950-es évek közepén a világ nagy része drámai változások előtt állt: a parázsló szociális, gazdasági és politikai feszültségek, valamint a folyamatosan növekvő kiábrándultság a háború utáni rendből sajátos elegyet alkotott. A szövetségesek második világháború alatt hangoztatott elvei számos ember fülében már üresen csengtek. Vendég: Németh István, egyetemi tanár

null

Időrosta

2016-11-26 Időrosta

Grafikák, akvarellek, olajfestmények, és tusrajzók. Évtizedekig nem lehetett tudni azokról a műalkotásokról, amelyek az 1956-os forradalom hatására születettek. Rejt/Jel/Képek 56' ezzel címmel rendezett kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum, és erről beszélgetünk vendégünkkel Gál Vilmossal, a tárlat kurátorával.

null

Időrosta

2016-11-19 Időrosta

Június 28-án lesz 59 éve, hogy kivégezték Tóth Ilonát, az 1956-os magyar forradalom fiatal mártírját. A kádári bosszú logikája szerint Tóth Ilona pere és kivégzése a forradalmat követő megtorlás koncepciós eljárásainak főpróbája volt. Másfelől pedig Kádár ezzel a perrel akarta megrajzolni a Nyugat számára a magyar forradalom profilját, bemutatni brutalitását, kegyetlenségét, mondván, itt még az orvosok is öltek. Vendég: M. Kiss Sándor, történész

null

Időrosta

2016-11-12 Időrosta

Iván Kovács László 1956. október 25. és november 1. között a Corvin köz főparancsnoka, majd november 4-ig parancsnokhelyettese, a forradalom egyik legendás alakja. Rátermett katonai vezetőnek bizonyult, ám a harcok irányítása közben sem feledkezett meg az emberségről. Vendég: Galambos István történész, Nemzeti Emlékezet Bizottság

null

Időrosta

2016-11-05 Időrosta

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel foglalkozó történelmi munkák alapján úgy tűnik, hogy az október 23. és a november 4-e közti napok eseményit a férfiak uralták. A forradalom áldozatait, bebörtönzöttjeit különféle statisztikai táblázatok életkoruk, iskolai végzettségük, területi megoszlásuk, esetleg foglalkozásuk szerint csoportosítják. Csak a sebesültek esetében találunk nem szerinti százalékos megoszlást. Ezek szerint a sebesültek 86,2%-a férfi, és csupán 13,8%-a volt nő. Az emlékezések, történeti tanulmányok, szakmunkák csupán a december 4-i nőtüntetés leírásakor emelik ki a nők szerepét a forradalomban, holott tudjuk, az ellenálló csoportokban, utcai harcokban sok helyen vettek részt a gyengébbik nem képviselői.

null

Időrosta

2016-10-29 Időrosta

Mindszenty József bíborost, esztergomi érseket 1955-től a felsőpetényi Almássy-kastélyban tartották fogva. Innen 1956. október 30-án szabadult, miután ÁVH-s fogvatartói beszüntették őrzését. A falu vezetőinek hívására érkeztek a kastélyba a rétsági laktanya tisztjei, akik Rétságra szállították a főpapot. Vendég: Vörös Gáza történész, ABTL

<< / 10 >>