Napi Aktuális

2015-07-30 Napi aktuális 1. rész

2015.07.30. 19:55

Szinte minden nagyobb horderejű törvény megalkotása után népszavazási kezdeményezés indul hazánkban. Leginkább ellenzők szeretnék ezzel az eszközzel elérni azt, hogy semmisítsék meg a hatályos jogszabályt. Most akár módosulhat is a népszavazási törvény. Az ötletet elég vegyesen fogadtak a parlamenti pártok. 

Műsor:
Napi Aktuális
Műsorvezetők:
Dobos Marianne
Kategóriák:
Belföld
Politika

Napi Aktuális további adásai:

null

Napi Aktuális

2016-12-02 Napi aktuális 1. rész

Az Alkotmánybíróság világossá tette, hogy a kormánynak alaptörvény-módosítás nélkül is joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett. A kabinet nem támogathat olyan brüsszeli döntést, amely megsérti Magyarország szuverenitását. A miniszterelnök a Kossuth Rádió műsorában azt mondta: megemelte kalapját a testület előtt, mert ezzel óriási segítséget kapott a brüsszeli csatához. Orbán Viktor szerint most már elfelejthetjük, hogy az ellenzék átállt Brüsszel oldalára, mert végre sikerült őket kikerülnünk.

null

Napi Aktuális

2016-12-02 Napi aktuális 2. rész

Jóváhagyta az Európai Parlament a jövő évi uniós költségvetést, amelyet korábban már a tagállamok kormányait tömörítő tanács elfogadott. A migrációs válság kezelésére és a biztonság megerősítésére közel 6 milliárd eurót különítenek el a büdzsében, ez 11,3 százalékkal több, mint idén volt. Az EU ezzel az összeggel fogja segíteni a tagállamokat a menedékkérők áthelyezésében és a befogadóközpontok felállításában. Ugyancsak ebből a keretből finanszírozzák majd a terrorellenes intézkedéseket.

null

Napi Aktuális

2016-12-01 Napi aktuális 1. rész

Megvalósítható a kormány által tervezett 40 százalékos nettó-béremelkedés - mondta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető kutatója. Kutasi Gábor hozzátette: idén várhatóan 7-8 százalékkal nőnek a reálbérek Magyarországon, és ez az ütem a következő években is tartható lesz. A kutató ismertette: hazánkban a megtermelt jövedelem 47 százalékát költik munkabérekre, míg a Nyugat-Európában ez az arány 55-57 százalék. A szakértő szerint fontos a fenntartható növekedési pálya is, így 5 év alatt elérhető a szükséges 13-15 százalékos GDP növekedés.

null

Napi Aktuális

2016-12-01 Napi akuális 2. rész

Napokon belül hozzájuthatnak a támogatási előlegekhez az agrár-környezetgazdálkodási illetve ökológiai termelést célzó programban részt vevő gazdák - tájékozatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Az európai uniós csatlakozásunk óta ez az első eset, amikor egy vidékfejlesztési programból finanszírozott támogatás esetében a gazdák előleghez juthatnak. Azok a gazdálkodók kaphatták meg a nekik járó összeget, akiknél az előzetes ellenőrzések rendben lezárultak és mindent rendben talált a kifizető ügynökség.

null

Napi Aktuális

2016-11-30 Napi aktuális 1. rész

Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt - közölte a miniszterelnök az Idősek Tanácsa tegnapi ülése után. Orbán Viktor hozzátette: a tervek szerint az utalványt karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között kézhez kapják az érintettek. A kormányfő szerint ez a juttatás egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése. Orbán Viktor elmondta, mint minden év végén, így 2017 novemberében is szükség esetén korrigálják majd a nyugdíjakat. Ugyanis ha az infláció magasabb annál, mint amit terveztek, akkor a nyugdíjasokat pénz illeti meg.

null

Napi Aktuális

2016-11-30 Napi aktuális 2. rész

A következő öt évben Magyarország folyamatos erősödésével lehet számolni - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VI. ülésén. Orbán Viktor hangsúlyozta: gyenge anyaország nem tud jó diaszpóra-politikát folytatni, csak az, amelyik növekvő presztízst vív ki magának. A kormányfő a friss munkanélküliségi adatokra hivatkozva elmondta, hazánk közel van a teljes foglalkoztatottsághoz. Orbán Viktor az elmúlt évek magyar gazdasági és társadalmi eredményeit úgy kommentálta: fekete bárányok voltunk, és éppen ezért sikertörténet a mienk.

null

Napi Aktuális

2016-11-29 Napi aktuális 1. rész

Közoktatási vitanapot tartottak az Országgyűlésben. A kormánypárti felszólalók helyeselték a közoktatásban megvalósított változtatásokat, az ellenzékiek pedig bírálták az oktatási kormányzat munkáját. Hoffmann Rózsa, a KDNP vezérszónoka szerint öt éve olyan rendszer megalkotását tűzték ki, amely egyebek mellett elősegíti a fiatalok fejlődését, készségeinek és ismereteinek bővítését. A kormánypárti politikus hozzátette: ezek a célok kezdenek megvalósulni. A Jobbik és az LMP szerint azonban nem lehet sikerről beszélni az oktatáspolitikában.

null

Napi Aktuális

2016-11-29 Napi aktuális 2. rész

Nőtt a foglalkoztatottak létszáma augusztus óta. Jelenleg 4 millió 404 ezren dolgoznak, 138 ezerrel többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH adatai szerint 13 ezerrel kevesebben dolgoztak az előző három hónapos időszakban. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta: a rendszerváltoztatás óta a legalacsonyabb a munkanélküliség Magyarországon, és jóval a nyolc százalék körüli európai uniós átlag alatt van.

null

Napi Aktuális

2016-11-28 Napi aktuális 2. rész

Elkezdődött a Víz Világtalálkozó Budapesten. A köztársasági elnök a rendezvény megnyitóján elmondta, a víz ma a legveszélyeztetettebb erőforrás, ezért el kell érni, hogy a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé váljon. Ha a csatát elveszítjük, akkor a klímaháborút is elbukhatjuk. Áder János szerint, ha nem oldják meg a vízgazdálkodással összefüggő problémákat, akkor a fenntartható fejlődési célok sem lesznek elérhetők. Az államfő úgy gondolja a víz alapvető nemzetbiztonsági kérdés is. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kijelentette: Magyarország víznagyhatalom, hazánk felszín alatti és felszíni vízkészlete is jelentős.

null

Napi Aktuális

2016-11-28 Napi aktuális 1. rész

Vitanapot tartottak a parlamentben az uniós forrásokról. A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország komoly uniós fejlesztési forrásokat kap a 2014-2020 időszakra vonatkozóan. Lázár János hangsúlyozta: a vidékfejlesztési és agrárforrásokat is beszámítva 12 ezer milliárdot használhatunk fel. A tárcavezető kitért arra is, hogy idén 1500-1600 milliárdot fognak kifizetni. Lázár János hozzátette: a magyar kormány azon törekvését még soha nem érte kritika, hogy a források 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére kell költeni.

<< / 84 >>