Magyarok

2017-01-10 Magyarok 1.

2017.01.10. 20:30

Magyarok - Tihany. Dr. Korzenszky Richárd bencés szerzetes, pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója. A filmben elhangzik: Wass Albert: A tihanyi apátság – részlet; Nagy László: Csönd van – részlet; Készítették: Gárdonyi Ildikó, Gegesi Székely András, Sándor Balázs.

Műsor:
Magyarok
Kategóriák:
Belföld

Magyarok további adásai:

null

Magyarok

2017-06-24 Magyarok

Nyugat kapujában ma Sopront találjuk. Nem volt mindig így, és lehetett volna nagyon másképp is ma már. Lassan egy kerek évszázada annak, hogy a trianoni békediktátum elragadta a történelmi országunk területének kétharmadát, megfelezve lakosságát is. Kevés kivétellel, egy puskalövés nélkül adta át magát a magyarság a döntésnek, ám nem így történt a nyugati végeken, melyen kivívták a népszavazást a derék városlakók és a környék falvai. Azóta a hűségről beszélünk, Sopron jut mindenkinek az eszébe.

null

Magyarok

2017-06-17 Magyarok

Van egy városunk, amely határ menti állandóságában és átalakulásaiban egyszerre európai és magyar. Van egy öreg folyam, amely első nagy honvédő harcunk máig élő szemtanúja a Barna-hegy és Dévény között. Van egy felvidéki magyar harcosunk is, aki évtizedek óta szolgálja a magyar életet úgy, hogy vérében francia hugenották, németek és zsidók adták össze a hungarus élet pezsgő erejét. Ő Duray Miklós, aki az egykori csehszlovákiai magyarság ügyéért kétszer is börtönbe került. A Magyarok gondolatait hiteles forrásból merítheti az, aki meghallgatja a Kutyaszorító című könyv sok tűzben edződött szerzőjét.

null

Magyarok

2017-03-03 Magyarok 2. rész

A Nagysomlyó-hegy 1033 méter magas, kettős vulkáni kúp Csíksomlyón, a Csíki-medence közepén. A sűrű erdővel borított Nagysomlyó-hegynek kettős csúcsa van, amelyeket lapályos hegyhát köt össze. A magasabbik csúcson a Nagysomlyó-vár, a nép nyelvén a Sóvár romjai láthatók, az alacsonyabb csúcson egykor a Csíksomlyóra letelepedett fehér barátok kolostora és kápolnája állt.

null

Magyarok

2017-06-03 Magyarok 1. rész

A Somló-hegy az ott élő fiatal borászok és egy Budapestről odaköltözött fiatal pár munkájának köszönhetően újraéled. Petra és Gábor otthonra találtak itt, beleszerettek a tájba, az emberekbe és munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a terület ma az egyik legdinamikusabban fejlődő régiója hazánknak.

null

Magyarok

2017-05-27 Magyarok 2.rész

Megszépült és újjáépült a Diósgyőri vár – Erről és saját filozófiájáról beszél Cséfalvay Gyula építész.

null

Magyarok

2017-05-27 Magyarok 1.rész

Megszépült és újjáépült a Diósgyőri vár – Erről és saját filozófiájáról beszél Cséfalvay Gyula építész.

null

Magyarok

2017-05-20 Magyarok

A Magyarok gondolataira nyitott nézők számára ezúttal Bakonyi István irodalomtörténész, író ad irodalmi körsétát, vallomásos idegenvezetést, mely során kinézhetünk a tájra is, Bodajkra, Fehérvárcsurgóra és környéke. Közben szó esik történelemről, irodalomról, a múltról és a jövőről, és kiderül: minden mindenkihez kapcsolódik. Elmerülünk saját örökségünk kincseibe a derűs pannon tájakon.

null

Magyarok

2017-05-13 Magyarok 2. rész

Hont község Nógrád megyében, a Balassagyarmati járásban. A település az egyik legelső magyar vármegye, (Nagy-)Hont központja volt, a földvár a 10–11. század fordulóján épülhetett. Feltehetően az egykori megye és a település névadója a Géza fejedelem idején Gizella királyné kíséretében Magyarországra érkező Hont lovag volt, aki a Szent István uralkodása alatt kiépülő vármegyerendszerben eredetileg egy nagyobb, északi terület ura lehetett.

null

Magyarok

2017-05-13 Magyarok 1. rész

A Honton élő Csernik Pál Szende mesemondó, Székelyföldön született. Évekkel ezelőtt került Magyarországra, két kisgyerekkel. Életének legnehezebb időszakában nyílt meg előtte az út – ahogy ő mondja, Istenke megmutatta az ösvényt, amely a sajátja – és megvalósította álmait. Meséket mond, és mesevilágban él. Megtalálta párját, életét, és azt a Tündérországot, amely a gyerekkorára emlékezteti. Magyarságát, a székely nyelvét és identitását együtt éli meg.

null

Magyarok

2017-05-06 Magyarok

A Magyarok üzenetére figyelők ezúttal is egy különleges emberrel és családjával ismerkedhetnek meg. Ő Magyar Gábor körzeti orvos, gondolkodó és zenész. Aki vallja: a Kárpát-medence a világ legfontosabb helye, itt dobog a világ szíve, ez egy dicsőség, itt élni a világ legjobb dolga, itt kell gyermekeinek felnevelni. Szerinte ma az ember elvágott minden gyökeret, s ezért nem él hazánkban a hagyományőrzés, ezért nem élnek a közösségek, ezért nem él az ember által működtetett kultúrvidék.

<< / 4 >>