Magyarok

2017-01-10 Magyarok 2.

2017.01.10. 21:00

Magyarok - Tihany. Dr. Korzenszky Richárd bencés szerzetes, pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója. A filmben elhangzik: Wass Albert: A tihanyi apátság – részlet; Nagy László: Csönd van – részlet; Készítették: Gárdonyi Ildikó, Gegesi Székely András, Sándor Balázs.

Műsor:
Magyarok
Kategóriák:
Belföld

Magyarok további adásai:

null

Magyarok

2017-07-15 Magyarok

A régi Magyarország változatos színei, ízei, hangulatai kicsiben Pest-Budán még ma is elérhetőek. A népek országútján nem csak balsorsként, hanem valódi lehetőségként kínálkozik a mellettünk élő népek kultúrájának, életérzésének megismerése. Ha ennek jegyében érdeklődnének a Magyarok gondolataira nyitott nézőink, akkor egy Balkán-kutató, történész, költő társasága igazán gazdagító élménnyel kecsegtet. Történelmi séta Zsebők Csaba és felesége Szurdi Kata divattervező társaságában. Aki velük sétál a világot látja kiterítve a járda szegletén.

null

Magyarok

2017-07-08 Magyarok

Hajdúnánás arculatát és szellemiségét ma is az a társadalmi réteg határozza meg, kiknek őseit Bocskai István telepítette ide. A hajdúk utódjai kitartós és szívós munkával élesztették újjá a történelmük során a városukat. Itt éli a paraszti élet nehéz, de boldog mindennapjait Kéki Zsolt kovácsmester és Kéki Andrea divattervező. Vallanak Nánásról, a munkáról és persze a magyarságukról.

null

Magyarok

2017-07-01 Magyarok

Tartalom: Mendelényi Zoárdné Tünde, a Vigadó galéria vezető kurátora a magyarságáról és a művészetről.

null

Magyarok

2017-06-24 Magyarok

Nyugat kapujában ma Sopront találjuk. Nem volt mindig így, és lehetett volna nagyon másképp is ma már. Lassan egy kerek évszázada annak, hogy a trianoni békediktátum elragadta a történelmi országunk területének kétharmadát, megfelezve lakosságát is. Kevés kivétellel, egy puskalövés nélkül adta át magát a magyarság a döntésnek, ám nem így történt a nyugati végeken, melyen kivívták a népszavazást a derék városlakók és a környék falvai. Azóta a hűségről beszélünk, Sopron jut mindenkinek az eszébe.

null

Magyarok

2017-06-17 Magyarok

Van egy városunk, amely határ menti állandóságában és átalakulásaiban egyszerre európai és magyar. Van egy öreg folyam, amely első nagy honvédő harcunk máig élő szemtanúja a Barna-hegy és Dévény között. Van egy felvidéki magyar harcosunk is, aki évtizedek óta szolgálja a magyar életet úgy, hogy vérében francia hugenották, németek és zsidók adták össze a hungarus élet pezsgő erejét. Ő Duray Miklós, aki az egykori csehszlovákiai magyarság ügyéért kétszer is börtönbe került. A Magyarok gondolatait hiteles forrásból merítheti az, aki meghallgatja a Kutyaszorító című könyv sok tűzben edződött szerzőjét.

null

Magyarok

2017-06-10 Magyarok

Németh Ákos színházi szerző, drámaíró, rendező kalauzolja a nézőket szülővárosában, Székesfehérváron. A városnézés közben szó esik a múltról, történelemről, családról, munkáról. Az elődök meséit továbbszőve írja a mindenkori ember történetét. A Magyarok gondolataira nyitott néző megismerheti örökérvényű drámáinkat, melyek évszázadok óta ugyanúgy kerekednek. Aki nála jár, ráébredhet a világ folytonosságára.

null

Magyarok

2017-03-03 Magyarok 2. rész

A Nagysomlyó-hegy 1033 méter magas, kettős vulkáni kúp Csíksomlyón, a Csíki-medence közepén. A sűrű erdővel borított Nagysomlyó-hegynek kettős csúcsa van, amelyeket lapályos hegyhát köt össze. A magasabbik csúcson a Nagysomlyó-vár, a nép nyelvén a Sóvár romjai láthatók, az alacsonyabb csúcson egykor a Csíksomlyóra letelepedett fehér barátok kolostora és kápolnája állt.

null

Magyarok

2017-06-03 Magyarok 1. rész

A Somló-hegy az ott élő fiatal borászok és egy Budapestről odaköltözött fiatal pár munkájának köszönhetően újraéled. Petra és Gábor otthonra találtak itt, beleszerettek a tájba, az emberekbe és munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a terület ma az egyik legdinamikusabban fejlődő régiója hazánknak.

null

Magyarok

2017-05-27 Magyarok 2.rész

Megszépült és újjáépült a Diósgyőri vár – Erről és saját filozófiájáról beszél Cséfalvay Gyula építész.

null

Magyarok

2017-05-27 Magyarok 1.rész

Megszépült és újjáépült a Diósgyőri vár – Erről és saját filozófiájáról beszél Cséfalvay Gyula építész.

<< / 5 >>