Háttér-kép

2017-04-20 Háttér-kép

2017.04.20. 20:30

Népszavazást tartott Törökország. Az EU számára talán az a legégetőbb kérdés, hogy az unióban élő kettős állampolgárságú törökök, miként is voksoltak. Az ugyanis rávilágíthat arra, hogy bizony illúzió a rengeteg migráns integrációja. Az Európában élő és itt szocializálódott török kisebbség nagyobb része Erdogan teljhatalmára szavazott. Az adásban Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt arra is reagált, hogy Gulyás Márton aktivista választási mozgalmat hirdetett. Milyen is a magyar választási rendszer?

Műsor:
Háttér-kép
Műsorvezetők:
Bayer Zsolt
Kategóriák:
Háttér

Háttér-kép további adásai:

null

Háttér-kép

2017-10-12 Háttér-kép 2.

Látszólag Ferenc pápa is egy nagy reformer. A legszegényebbek, a legelesettebbek, a menekültek, a migránsok lábát mossa húsvétkor és arra szólítja fel a katolikus híveket, hogy be kell fogadni a legszegényebbeket. Gyönyörű reformgondolat, de a pápa az európai civilizáció felszámolására érkező tömegek lábát mossa – hangzott el a Háttér-kép legutóbbi adásában. A katolikus egyházfő azt is kifejtette, hogy az egyén mindig fontosabb, mint a nemzet.

null

Háttér-kép

2017-10-12 Háttér-kép 1.

Ötszáz éve indult a reformáció, bár Luther Márton előtt már több száz évvel korábban is voltak reformkísérletek, „reformációk” a katolikus egyházon belül. Például, ha ilyen katolikus egyházon belüli „reformációt” kellene említenünk, akkor beszélhetünk akár Assisi Szent Ferenc fellépéséről. Az egyház 1517-ben szétszakadt, és kimondható, hogy akkor valóban egy új világ kezdődött.

null

Háttér-kép

2017-10-05 Háttér-kép 2. rész

Az anómia a modern társadalmakban tapasztalható jelenség, amelyben a hagyományos normák és szabályok úgy lazulnak föl, hogy nem képződnek helyettük újak, és a társadalmi élet egy adott területén a szabályok nem világos volta miatt elvesztik a társadalmi normák befolyásukat az egyének viselkedésére.

null

Háttér-kép

2017-10-05 Háttér-kép 1. rész

Kétségtelen tény, a katalánoknak teljesen jogosan van elegük abból, hogy az ország leggazdagabb, legprosperálóbb, legjobban teljesítő régiójaként a központi madridi kormányzat egyszerűen kizsigereli, kizsákmányolja őket. Brutálisan magas adókat fizetnek be a központi költségvetésbe, míg más régiók alig valamit, vagy mint a nemrég még szintén a függetlenségért harcoló és a terrorizmustól sem visszariadó baszkok: semennyit.

null

Háttér-kép

2017-09-28 Háttér-kép 2. rész

Bár a német szövetségi parlamenti választás után Angela Merkel továbbra is a kancellári székben maradhat, a pártja által elért eredmény miatt nem lehet boldog. A sokáig kaotikus és megengedő német bevándorláspolitikát büntették a német választók. A választási eredmények egyértelműen a Németországban 1949 óta fennálló pártrendszer válságát mutatják. Az AfD egyik listavezető jelöltje bejelentette, hogy a frissen parlamentbe jutott párt már a törvényhozásban is Angela Merkelt veszi majd célba.

null

Háttér-kép

2017-09-28 Háttér-kép 1. rész

Harminc éve, 1987. szeptember 27-én rendezték meg a lakiteleki találkozót, amely a szabad, független Magyarország megteremtéséhez, a rendszerváltáshoz vezető út egyik fontos állomása volt. Ott volt többek között Áder János, Balczó András, Bihari Mihály, Bozóki András, Cseh Tamás, Csengey Dénes, Csurka István, Gombár Csaba, Jeszenszky Géza, Konrád György), Kósa Ferenc, Lengyel László, Pomogáts Béla, Pozsgay Imre, Püski Sándor és Szabad György is.

null

Háttér-kép

2017-09-21 Háttér-kép 2. rész

A világ népesedési helyzetével és a tőle nem külön választható migráció kérdésével foglakozik Bayer Zsolt állandó vendégeivel, Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal. Az Európába irányuló bevándorlás egyre inkább Afrikára tevődik át, és onnan érkezik a legtöbb migráns, miközben Szíriából egyre kevesebben jönnek. A fekete kontinensről érkezőket a volt gyarmattartó nemzeteknek kellene befogadni a gyarmati területek arányában.

null

Háttér-kép

2017-09-21 Háttér-kép 1. rész

A népesedés meghatározza a jelenünket és még inkább a jövőnket. Voltak ugyan kataklizmák, melyek az elmúlt 1000 évben befolyásolták a népesedést – főként háborúk, járványok – de ezek ellenére konstans volt egészen a 20. század közepéig. Ott történt valami. Eközben teljes joggal tartunk a Föld túlnépesedésétől, de látnunk kell azt is, hogy lehet alaptalan ez a félelmünk.

null

Háttér-kép

2017-09-14 Háttér-kép

2001. szeptember 11-én mintegy 3000 ember vesztette életét az al-Káida terrorszervezet merényletsorozata miatt. A New York-i ikertornyok ledöntésének árnyéka rávetül a jelenünkre is. Francis Fukuyama szerint a liberális demokrácia "az emberiség ideológiai fejlődésének a végpontja. Samuel P. Huntington viszont úgy látja, a jövő nem a liberális demokrácia diadalát hozza, hanem a civilizációk összecsapásait.

null

Háttér-kép

2017-09-07 Háttér-kép

Várható volt, hogy az Európai Bíróság elutasítja a magyar és a szlovák kormány keresetét. Tudható volt az is már előre, hogy mi lesz az brüsszeli ítélet utóélete idehaza. Az ellenzék újfent triumfál, és folyamatosan arról beszél, hogy felesleges volt minden és nekünk igenis be kell fogadni a migránsokat. A magyar kormány pedig próbálja elmagyarázni a többi közt azt, hogy az ítélet nem erről szól, hanem arról, hogy jogszerű volt-e a 2015 szeptemberében a kvótákról hozott döntés.

<< / 24 >>