Háttér-kép

2017-04-20 Háttér-kép

2017.04.20. 20:30

Népszavazást tartott Törökország. Az EU számára talán az a legégetőbb kérdés, hogy az unióban élő kettős állampolgárságú törökök, miként is voksoltak. Az ugyanis rávilágíthat arra, hogy bizony illúzió a rengeteg migráns integrációja. Az Európában élő és itt szocializálódott török kisebbség nagyobb része Erdogan teljhatalmára szavazott. Az adásban Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt arra is reagált, hogy Gulyás Márton aktivista választási mozgalmat hirdetett. Milyen is a magyar választási rendszer?

Műsor:
Háttér-kép
Műsorvezetők:
Bayer Zsolt
Kategóriák:
Háttér

Háttér-kép további adásai:

null

Háttér-kép

2017-08-10 Háttér-kép

Mi is az a Balkán? Nyilván egy földrajzi egység, valamiféle kulturális közeg és egyfajta vallási közeg is. Minimum három nagy világvallás találkozási pontja. Jó, ha tudjuk ebben a „furcsa” Európában, hogy az európai és a nyugati fehér ember utolsó nagy hősi eposza a második világháború volt, s ebben az eposzban a rossz oldalon harcolók is számos esetben hősként voltak jelen. Az utolsó utáni hősi eposz „kicsiben” a Balkánon játszódott le. A balkáni háborúk óta eltelt időszakban a Balkán ismét egy furcsa világgá változott. Nem is nagyon tudunk a mélyére látni.

null

Háttér-kép

2017-08-03 Háttér-kép

Hidegháborús hangulat uralkodik az Egyesült Államok és Oroszország között az új szankciók következtében. Már Napóleonnak és Hitlernek is volt fedőtörténete arra, hogy miért is kell szemben állni az oroszokkal. A nyersanyagban rendkívül gazdag Oroszország mindig is vonzó célpont volt. Napjainkban a demokrácia exportőreinek Iránhoz való politikája sem az elvekről, hanem a világ legnagyobb gáztartalékáról szól. A világ egyik legnagyobb kőolaj-tartaléka pedig Venezuelában van.

null

Háttér-kép

2017-07-27 Háttér-kép

A Háttér-kép műsorában Afrika, az emberiség bölcsője a téma. Mai tudásunk szerint az emberi élet a fekete földrészről indult világhódító útjára, majd egyszerre lett a gyarmatosítás és a gyarmattartó országok martaléka és zsákmánya. Jelenleg pedig nem sokat tudunk Afrikáról azon túl, mint ami a földrajz könyvekben megtalálható a kontinensről. Bayer Zsolt beszélgetőtársai: Bogár László és Boros Imre.

null

Háttér-kép

2017-07-20 Háttér-kép

Az izraeli miniszterelnök kiállása Magyarország mellett egyértelmű cáfolata az országot ért hazug és bántó antiszemita vádaknak – mondta Szijjártó Péter. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke szerint hideg-zuhanyként érte őket Benjámin Netanjahu látogatása. A holokauszt és az antiszemitizmus bélyegzőjének viszonya.

null

Háttér-kép

2017-07-13 Háttér-kép

Az antiglobalista tüntetők gyakorlatilag szétverték fél Hamburgot, a várost, ami otthont adott a G20-csúcsnak. Az események tükrében, mennyire mutatkozik meg a nyugati típusú liberális demokrácia tehetetlensége, ami már megmutatkozott a migránsválságban is? A Háttér-képben szó esett arról is, amiről „nem lehet beszélni”, nevezetesen az antiszemitizmusról, de ezúttal a megszokott toposzok nélkül. A baloldali, szélsőbalos és anarchista antiszemitizmusról van szó. Azokról a csoportokról, amelyek a leglelkesebben támogatják az iszlám beözönlést Európába. 

null

Háttér-kép

2017-07-06 Háttér-kép

A háború egyidős az emberiséggel. Kétségtelen tény, hogy már a kőkorszakban is törtek ki törzsi háborúk. A történelem előtti idők, vagy akár napjaink vadászó-gyűjtögető népei a saját világukat jóléti társadalomnak élték-élik meg, ugyanakkor nem idegen tőlük a háború. Ha a modern kort nézzük: napjainkban a piacgazdaság felesleges javak tömegével bombázza a fogyasztót, ugyanakkor ezek előállítására irgalmatlan mennyiségű erőforrás szükséges, ezt pedig valahogyan meg kell szerezni. Vagyis olyan a helyzet alakult ki, ami magában hordozza a konfliktusok elkerülhetetlenségét.

null

Háttér-kép

2017-06-29 Háttér-kép

Vészesen közeleg a trianoni diktátum 100 éves évfordulója és bátran elmondhatjuk, hogy az évenként megemlékezéseken, a búsuláson, valamint a nemzetsiratáson túl az elmúlt csaknem 100 esztendőben nagyon kevés és nagyon gyenge kísérletek voltak arra, hogy Trianont a maga teljességében megpróbáljuk megérteni, értelmezni, hogy tisztában legyünk máig ható következményeivel.

null

Háttér-kép

2017-06-22 Háttér-kép

Az ember lassan már nem is számolja, hogy mi történik, hiszen szinte minden napra jut valamilyen támadás és borzalom. Ha viszont eljutunk oda, hogy már nem is számoljuk és nem is gondolunk bele és elfogadjuk azt a tételmondatot, hogy a „terrorral együtt kell élni”, akkor Európa önként megy a vágóhídra. De úgy tűnik, az európai őslakosság éledezik. Háttér-kép Boros Imrével, Bogár Lászlóval és Bayer Zsolttal.

null

Háttér-kép

2017-06-15 Háttér-kép

Miért lépett ki az Egyesült Államok a klímaegyezményből és mi lehet ennek a lépésnek a következménye? Ami biztos, a világot megdöbbentette Donald Trump lépése. Nem vitatja senki, hogy klímaváltozás van, de azt sem vitathatja senki, hogy az emberiség rablógazdálkodást folytat. A nyugatias modernitás létszervezési elveiből következik, hogy elpusztítja a világot. Ez a profit legbelső logikája. Mérhetetlen profitnövelés akár a világ elpusztításának árán is? Mennyi globalizációt bír el az ember?

null

Háttér-kép

2017-06-08 Háttér-kép

A párizsi Notre Dame előtti kalapácsos támadás miatt a francia főváros katedrálisába zárt látogatótömegek felemelt kézzel ültek, és várták, hogy „történjen valami” az európai civilizáció egyik jelképében. Londonban is újabb támadás történt, majd a város muszlim polgármestere közli, hogy együtt kell élni a terrorizmussal. Mindeközben Magyarországon a baloldali politikusok azt hangsúlyozzák: a terrorizmus és a bevándorlás között nincs összefüggés, ezen kívül minél hamarabb le kell bontani a határvédelmi kerítést.

<< / 22 >>