Zöld Világ

2017-05-19 Zöld Világ

2017.05.19. 18:30

Globális környezeti katasztrófa fenyegeti a jövő nemzedékét? - aprózódó műanyagok veszélyeztetik a Föld életközösségeit. A téma szakértője: Németh Zsolt és Hetesi Zsolt (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, FFTK.) Továbbá: Kőolaj- és gázkitermelés az északi tengerekben - a gazdasági hasznot helyezik előtérbe a környezetvédelem rovására. A témával kapcsolatban Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelősét kérdeztük.

Műsor:
Zöld Világ
Műsorvezetők:
György-Horváth Zsuzsa
Kategóriák:
Tudomány

Zöld Világ további adásai:

null

Zöld Világ

2017-11-17 Zöld Világ

Fenyvesek Csernobil mellett - mit tehetünk, ha meggyulladnak a szennyezett területek erdői? Torlasztó a Keleti-Kárpátokban - 180 éve keletkezett a legendás Gyilkos-tó; Gyilkos-tó a Bakonyban - a Hubertlaki tavat is kiálló fatörzsek tarkítják.

null

Zöld Világ

2017-11-10 Zöld világ

Telhetetlenek vagyunk? - egyre több energiára van szüksége az emberiségnek. Új technológia az erdészetben - drótkötélpályás fakiemelések az Észai-Középhegységben.

null

Zöld Világ

2017-11-03 Zöld Világ

Újra teret nyer a természet – az eredeti élővilág helyreállítása Nyugat Belső-Somogyban; Ökoindustria – ötödik találkozó a környezetipar és az energiahatékonyság jegyében; Gombaszedés felelősséggel – mire kell figyelnünk a spórások szedésénél.

null

Zöld Világ

2017-10-27 Zöld Világ

Olvad a hatodik kontinens - a nyári hónapokban nem ritka, hogy az Antarktisz területén valóságos folyamok alakuljanak ki az olvadt vízből. Egy nemrég napvilágot látott jelentés szerint a helyzet nem túl rózsás; Fogyatkozó pingvinek - egyre kevesebb a táncoló talp a Föld déli féltekéjén; Kapcsoljuk az Antarktiszt – egy magyar kutatónő is tagja az áttelelő csapatnak.

null

Zöld Világ

2017-10-20 Zöld Világ

A Bejárható Magyarország kormányzati program keretében átadták a 160. erdei szálláshelyet. A Bükkben létesült turistaházban 22 ember szállhat majd meg; Egy szarvasbogár tízezer, egy parlagi vipera pedig egymillió forintot ér, persze eszmei értéken számolva. Milyen színű lenne a jegesmedve a fehér bundája nélkül? Miről híres a grönlandi cápa? És miért visel hócipőt a hóbagoly? Ezekre is választ kaphatunk a Jégtorony titka című kiállításon.

null

Zöld Világ

2017-10-13 Zöld Világ

Október elején elkezdődött a dámvadak üzekedési időszaka, a barcogás. A jelenlegi világranglistán az első 50 dámtrófea mintegy 60 százalékát teszik ki a magyar dámlapátok. A Gyulaj Zrt. területén elejtett bikák ezek között is kiemelkedő helyen szerepelnek, mind mennyiségben, mind minőségben. Sokan nem ismerik a bálványfát. Magyarországra még a 19. században hurcolták be Ázsiából. Azóta pedig egyre több gondot okoz erdőségeinkben; Lombkorona tanösvény pazar panorámával.

null

Zöld Világ

2017-10-06 Zöld Világ

Áder János köztársasági elnök szerint a vízválság előbb sújthat bennünket, mint a klímaváltozás, ezért egy „vízbiztos” világhoz szükséges befektetések kellenek; A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa a napokban nyújtotta be a Fejlődési Keretstratégia második előrehaladási jelentését; Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben október 4-én Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napján.

null

Zöld Világ

2017-09-29 Zöld Világ

2050-re több lehet a műanyag az óceánokban mint hal, s lassan a csapból is az folyik majd. Mit is iszunk valójában? Mennyire szennyezettek a vízhálózatok műanyaggal? Az Echo Tv stúdiójában Németh Zsolt és Bordós Gábor szakértő; A keselyű utolsó napja: kihalófélben van a világ legnagyobb testű dögevő madarai. Vendégünk volt Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

null

Zöld Világ

2017-09-22 Zöld Világ

Kilövési engedély – az egy évig tartó vadászati tilalom után Romániában kilőhetik a problémásnak ítélt medvéket. A témával kapcsolatban Kuli Bálintot, a Veresegyházi Medveotthon igazgatóját kérdeztük; Te is szedheted! Takarítási világnap az idén is, hogy kevesebb hulladék legyen. Vendég: Takács Attila, a Balatonkiliti Kör Egyesület elnöke.

null

Zöld Világ

2017-09-15 Zöld Világ

Ózonlyuk a fejünk felett - mitől kell tartanunk és mire kell figyelnünk?; Újkori gyarmatosítás Afrikában - felvásárolják a fekete kontinens termékeny földjeit; Szükséges pusztulások? - több millió állaton kísérleteznek világszerte.

<< / 3 >>