Cover
Belföld
Nem véletlen a líbiai határvédelemhez felajánlott segítség
2017-12-2221:46
Ha megvalósul az a prognózis, hogy a következő években 60 millió ember indul el Afrikából Európa felé, akkor a kulturális, világnézeti, gazdasági és közegészségügyi hatásokon kívül a belbiztonsági helyzet jelentős súlyosbodásával mindenképpen számolnia kell Nyugat-Európának. Erről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt Napi aktuális című műsorunk pénteki adásában.
2020-ig Fekete Afrikából 10 milliók kelhetnek útra – ezt a prognózist egy idei NATO-tanulmány tartalmazza. A prognózissal összefüggésben Bakondi György az ECHO TV-ben felidézte: a közelmúltban a visegrádi államok többek között arról döntöttek Brüsszelben, hogy 31 millió euróval támogatják az olasz kormány által vezetett, líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést. Hozzátette: azt, hogy ezt a pénzt az olaszokkal és az unióval, hogyan lehet a legcélszerűbben felhasználni és milyen további, a szolidaritást szolgáló, a külső határ biztonságát szolgáló lépéseket kell tenni, majd a tárgyalások kialakítják. 
 
A főtanácsadó ismertetése szerint nem véletlen, hogy a V4 ezt a megoldást választotta, mert ha valóban megindul a többmilliós emberáradat, akkor az Európa szempontjából beláthatatlan következményekkel járhat. 
 
Bakondi György az itthoni belbiztonsági helyzettel kapcsolatban elmondta: 
Magyarországra 2015-ben 106 országból érkezett az embertömeg, amely semmibe vette az Európai Unió és a magyar állam törvényeit.
Emlékeztetett arra, hogy ekkor a kormány lépett, visszaállította a törvényességet a határokon, s a határrendészeti intézkedések sora lehetővé tette, hogy ma hazánkba csak azok léphetnek be, akik a magyar hatóságoktól erre vonatkozóan lehetőséget kapnak. A főtanácsadó a belbiztonsági stabilitás fontos biztosítékának nevezte az elrendelt és működő határrendészeti lépéseket.
 
Arra a kérdésre, hogy ma Magyarországon van-e valós fenyegetés, Bakondi György kifejtette: konkrét terrorcselekményre vonatkozó információja nincsen a magyar hatóságoknak. Nyilvánvaló célnak nevezte, hogy ne is történjen támadás, s közlése szerint a magyar állampolgároknak is biztonságérzetet ad az, hogy a karácsonyi vásárokat, tömegrendezvényeket megfelelő nyílt és nem látható eszközökkel is biztosítják.
 
A Bakondi Györggyel készült teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető .

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ