Cover
Külföld
Több ezren tüntettek Peru fővárosában Alberto Fujimori volt államfő amnesztiája ellen
2017-12-2606:47
peru, lima, tüntetés
Több ezren tüntettek a perui fővárosban, Limában Alberto Fujimori, egyebek közt emberi jogok megsértése miatt 25 év börtönbüntetésre ítélt volt államfő elnöki kegyelme ellen. 
A megmozdulás előzménye, hogy Pedro Pablo Kuczynski perui elnök kegyelembe részesítette a 79 éves, betegeskedő Fujimorit egészségügyi problémáira hivatkozva. Megfigyelők szerint azonban nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski. 
A perui elnök korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. A várakozásokat megcáfolva azonban nem támogatta az ellenzéki többségű perui parlament az elnök menesztését. 
A december 25-ei megmozduláson részt vevő számos tüntető Kuczynski lemondását követelte. Egyebek között azt skandálták, hogy az elnök egy "áruló", "kifele PPK" (az elnök nevének rövidítése), vagy "a kegyelemnek nincs helye". 
A tüntetők perui zászlókat lengettek, vagy éppen az 1990 és 2000 között elnökölő Fujimori kormánya maoista felkelők elleni véres kampányának áldozatairól készült képeket emeltek a magasba. 
A tüntetők kordában tartására megerősítették a rendőri jelenlétet a főváros utcáin, de így is sor került összecsapásokra, a rendfenntartók könnygázt vetettek be a belvárosban vonuló tömeg feloszlatása érdekében. 
A rendőrség egyik célja az volt, hogy megakadályozza a tömeget abban, hogy eljusson ahhoz a kórházhoz, ahova a szívritmuszavarral és alacsony vérnyomással küszködő Fujimorit szállították szombaton. A kórház előtt a volt elnök több száz híve gyűlt össze, hogy megünnepeljék amnesztiáját. 
Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis vétkesnek találták 25 ember halálosztagok általi meggyilkolásában. 
A tiltakozások ellenére a legfrissebb felmérések azt mutatták, hogy a peruiak 65 százaléka üdvözölte az amnesztiát.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ