Cover
Külföld
Orbán Balázs: Nőni fog az Európára nehezedő migrációs nyomás
2018-01-0119:30
orbán balázs, békés márton, napi aktuális, európa, századvéd, terror háza
A Napi aktuális hétfői adásának fő témája az volt, hogy mi vár Európára 2018-ban. Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója szerint 2016 a meglepetés, 2017 pedig a lázadás éve volt és ezek a tendenciák folytatódnak tovább. 2018-at pedig a kemény birkózás évének nevezné Orbán Balázs. A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója úgy látja, hogy az Európai Egyesült Államok támogatói mindent megtesznek azért, hogy a nemzetállamokból álló Európát átalakítsák, viszont az újonnan megválasztott európai kormányok egy része másképp gondolkodik az EU jövőjéről.
Sokan számolnak azzal, hogy az Iszlám Állam legyőzése megoldja ezt a problémát, de mivel az instabilitás az Európa körüli területeken mélyen kódolva van, sőt a klímaváltozás és a népességrobbanás hatásai csak erősödni fognak, emiatt egyre több ember kezd el gondolkodni azon, hogy szeretne új életet kezdeni Európában. Jelenleg több szólamon kommunikál Európa, kezdve a "mindenkit szeretettel látunk" nézőponttól a "nem mindenkit látunk szívesen" gondolatig, ehelyett egy közös tónusnak kellene kialakulnia. "Európának van morális felelőssége, de ez nem feltétlenül az, hogy mindenkinek felkínáljuk az új élet lehetőségét" - tette hozzá Orbán Balázs.

A kutatási igazgató szerint a bevándorlási politika szigorítása következik, mivel Európa kezd elérni egy olyan kritikus szintet, ami olyan feszültségeket fog felszínre hozni, ami miatt elkerülhetetlen, hogy a következő korszak ne a "nyitott Európa", hanem a szigorú bevándorláspolitika időszaka legyen. Hozzátette:  lesznek olyan politikai erők, amelyek megpróbálnak ellentartani, de ez egy tudományos szükségszerűség.

Új törésvonal Európában

Békés Márton szerint az EU szerkezet átalakulásával kapcsolatos kérdések és a muszlim probléma a továbbiakban is megmarad. A kutatási igazgató elmondta, hogy ki fog alakulni egy új konszenzus, ami nem egy brüsszeli központtal átalakuló Európai Unió lesz. 
"Azt hiszem, hogy lesz egy új Vasfüggöny Európában, mivel Európa középső és keleti felében bevándorlást elutasító nemzetek vannak, míg Európa nyugati fele nem ezt a trendet követte."
"Ilyen értelemben, hogyha lesz kétsebességes Európa, akkor annak az első sebessége az a térség lesz, ami a Baltikumtól az Égei-tengerig és az Oderától a Dnyeszterig tart. Azt gondolom, hogy a fő törésvonal az most már nem kelet-nyugat között van, hanem a közép- és kelet-európai emberek demokratikus véleménynyilvánítása és a nyugati elitek ellenállásán alapul" - tette hozzá.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ