Külföld
Elmarad az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata
2018-01-0417:32
del, eszak, korea, USA, donald, trump, olimpia, hadgyakorlat
Az évente rendszeresen megtartott hadgyakorlat elnapolására azt követően került sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi beszédében - békülékenynek mutatkozva - párbeszédet javasolt Dél-Koreának s felvetette, hogy küldöttséget küldene a téli olimpiai játékokra is.
Nem sokkal a dél-koreai elnöki hivatal közlése után Washingtonban a Pentagon szóvivője, Rob Manning ezredes is bejelentette: Donald Trump amerikai elnök arról tájékoztatta Mun Dzse Int, hogy Washington magas szintű delegációt küld a Dél-Koreában tartandó téli olimpiára. Trump annak a reményének is hangot adott, hogy eredményesek lesznek a két Korea közötti tárgyalások. Közleményében Manning ezredes hangsúlyozta: a védelmi minisztérium támogatja az elnök döntését, s mindazt, ami az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetségének érdekeit szolgálja.
A szöuli vezetés válaszolt, és már a jövő hétre késznek mondta magát egy, a két ország határán tartandó találkozóra. Szerdától - kétéves szünet után - helyreállították a két Korea közötti, "forródrótnak" nevezett kommunikációs csatornát is.

"Tényleg van valaki, aki azt hiszi, hogy e megbeszélésekre és párbeszédre sor került volna Észak-Korea és Dél-Korea között, ha én nem vagyok határozott, erős és kész minden 'lehetőségünk' bevetésére Észak-Korea ellen?"
- írta Donald Trump, még a közös hadgyakorlat elnapolásáról szóló bejelentés előtt egy Twitter-bejegyzésében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ