Cover
Külföld
Elkezdődött a Putyint támogató aláírások gyűjtése
2018-01-0509:51
vlagyimir putyin, oroszország, elnökválasztás
Az orosz Távol-Keleten megkezdődött a Vlagyimir Putyin államfő elnökjelöltségét támogató aláírások gyűjtése. A nagyobb támogatottság remélt elérése érdekében nem a kormányzó Egységes Oroszország színeiben, hanem független aspiránsként törekszik az újraválasztásra. Az alkotmány értelmében egy hatesztendős mandátumra még újraválasztható.

Ebben a minőségében január 30-ig legkevesebb 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie az elnökjelöltként történő hivatalos bejegyzéséhez. A Putyint támogató önkéntesek által működtetett első aláírásgyűjtő pontok Habarovszkban nyíltak meg. 

Az államfő december 27-én személyesen nyújtotta be az elnökjelölt-aspiránssá nyilvánításához szükséges iratokat a választási bizottsághoz. A testület elfogadta őket, majd ellenőrzés után bejegyezte az elnököt támogató választói csoportot. Az aláírásgyűjtés ezt követően kezdődhetett el. 

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke kedden a testülethez benyújtott dokumentumok alapján közölte, hogy 21 párt- és 43 független jelölt kíván megmérkőzni az elnöki posztért. A jelölés határideje a választási törvény alapján hétfőn járt le. 

Vlagyimir Putyin 1999. december 31-én lett ügyvezető államfő. Az elnöki posztra először 2000. március 26-án választották meg, majd 2004-ben újraválasztották. A 2008 és 2012 közötti időszakra, az alkotmányos korlátozás miatt helyet cserélt Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel, majd ismét átvette az orosz állam vezetését, a módosított alaptörvény értelmében egy újabb hatéves ciklusra. 
 
MTI 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ