Cover
Külföld
Bécs megnyirbálja a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat
2018-01-0615:16
A vendégmunkásokon és a menekülteken spórolna az új osztrák kormány. A bécsi vezetés úgy döntött, hogy csökkentik az országban dolgozók, illetve a legálisan ott tartózkodók külföldön élő gyerekei után járó szociális juttatásokat. Azon kiskorúak után folyósított családtámogatásról van szó, akik olyan országokban élnek, mint például Magyarország, ahol az ausztriainál alacsonyabbak a megélhetési költségek. Ausztria emellett csökkenti a menedékkérőknek folyósított juttatásokat is. 
Ausztriában az egészségügyben és az építőiparban is többségében kelet-urópaiak dolgoznak. Ezekben az országokban 2016-ban 132 ezer gyermek kapott összesen 273 millió eurót az osztrák államtól. Ezt az összeget csökkentené az osztrák kormány. A kancellár szerint 114 millió eurót takaríthatnak meg. Sebastian Kurz kifejtette: egy Ausztriában dolgozó román állampolgár két gyerek után most annyi támogatást kap, mint a román átlagfizetés. 
Ez nem megszorítás, ez hozzáigazítás a megélhetési költségekhez. Vagyis olyan országokba, mint Svédország, ahol drágább az élet, több pénz megy majd, Romániába kevesebb. Valaki elmagyarázhatná, hol van ebben az egyenlőtlenség. Igazságosabb lesz a rendszer, ha a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat a jövőben a helyi megélhetési költségekhez igazítjuk
– közölte Sebastian Kurz. 
Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy az intézkedés összhangban van-e a Közösség alapelveivel és szabályrendszerével. 

A bécsi vezetés nemcsak a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat nyirbálja meg, hanem a csökkenti a menedékkérőknek nyújtott támogatást, valamint öt évig korlátozza az új migránsok hozzáférését egyes szociális ellátásokhoz. 

Az új osztrák kormány december közepe óta van hivatalban. Az Osztrák Néppárt és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt közös kormányprogramjának egyik legfontosabb eleme a bevándorlás szabályozásának szigorítása. 

A napokban a szabadságpárti alkancellár kijelentése is nagy port kavart. Heinz-Christian Strache szerint meg kell fontolni a migránsok használaton kívüli laktanyákban való elhelyezését. Erre azért lenne szükség, mert az új kormány meg akarja akadályozni, hogy a migrációból egyes nem állami szervezetek anyagilag profitáljanak. A politikus kiemelte: jelenleg csak Bécsben mintegy 13 ezer migráns él olyan privát szállásokon, amiket NGO-k működtetnek, de az állam fizeti a bevándorlók lakhatását. 

ECHO TV - HÍRADÓ

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ