Cover
Kultúra
2017-ben 53 milliárdot költött a kormány kulturális nagyberuházásokra
2018-01-0912:03
2017-ben országszerte 54 kulturális infrastruktúrát érintő nagyberuházásra 53 milliárd forintot költött a kormányzat - mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kedden Budapesten. 
A kormány célja rendkívüli mértékben javítani a kulturális infrastruktúrát, nem csupán a fővárosban, hanem vidéken is. 2017-ben 29 új kormánydöntés született, így a jelenleg zajló fejlesztések összértéke elérte 360 milliárd forintot, melyből 300 milliárdot budapesti, a Modern Városok Program keretében 60 milliárd forintot vidéki kulturális intézmények infrastruktúra-bővítésére fordítanak - hangsúlyozta az államtitkár, aki a vidéki beruházások közül a Szolnoki Művésztelep, a Győri Nemzeti Színház és környezetének felújítását, valamint a nyíregyházi, veszprémi és győri állatkert felújítását és bővítését emelte ki.

Hoppál Péter a sajtóbeszélgetésen hozzátette: 2017-ben a kulturális államtitkárság az előirányzott 118 milliárd forint helyett 136,7 milliárd forint forrást használt fel. Közösségfejlesztésre, tanulástámogató infrastruktúrára és iskolán kívüli tanulásra több mint 100 milliárd forint európai uniós forrást sikerült pályázaton kiosztani.    2017-ben 15 százalékos illetménypótlékkal nőtt a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak bére, ez több mint 20 ezer főt érint - mondta az államtitkár. Kiemelte: 2018-tól 600 ezer forinttal, 1 millió 800 ezer forintra emelkedik a települések könyvtári és közművelődési feladatokra fordítható normatív támogatásának minimális összege, amely így minimálisan 1 millió 800 ezer forintra nő. Ezzel párhuzamosan emelkedik a fajlagos, egy főre eső normatíva összege is, ezáltal az ország összes településén javul a kulturális ellátás színvonala.

A kormány fontos célkitűzése, hogy 2020-ig a digitalizálásra kijelölt közgyűjteményi dokumentum- és műtárgyállomány feldolgozottsága és hozzáférhetősége elérje az 50 százalékot - hangsúlyozta Hoppál Péter.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ