Cover
Külföld
Amerikában is vizsgálják Soros György kormánybuktató szerepét
2018-01-1510:03
Az Origo beszámolója szerint választ vár a Judical Watch független, amerikai jogvédő szervezet: milyen szerepe volt a bevándorláspárti milliárdosnak a macedón kormány megbuktatásában?
A Judicial Watch amerikai konzervatív, független jogvédő szervezet közérdekű adatigényléssel fordult az Egyesült Államok Külügyminisztériumához azzal összefüggésben, hogy az Obama-adminisztráció milyen módon támogatta és működött együtt Soros György szervezeteivel a korábbi macedón kormány megdöntésében. Miután az amerikai külügy megtagadta az anyagok bemutatását, a Judicial Watch végül pert indított a közérdekű adatok megszerzése érdekében. 

Amennyiben a per a sikerrel jár, akkor a Judicial Watch várakozása szerint kézzelfogható bizonyítékok kerülhetnek ki arra vonatkozóan, hogy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa és az Egyesült Államok szkopjei nagykövetsége a színfalak mögött hozzájárult és közreműködött Macedónia hosszú ideje stabil jobbközép kormányának megbuktatásában. 
2012-től a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány lett az amerikai források fő elosztója Macedóniában

A történet háttérhez hozzátartozik, hogy Macedónia egy együttműködési szerződés szerint 2008 óta részesül amerikai fejlesztési támogatásokban. A támogatások, vagyis az amerikai adófizetők pénzének szétosztását korábban kizárólag az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) koordinálta, azonban 2012 februárjában szerződést írtak alá arról, hogy a továbbiakban a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány lesz az amerikai források fő elosztója Macedóniában.
A Judicial Watch jogvédő szervezet szerint ezt követően a források elosztása megváltozott, az amerikai adófizetők pénze tucatnyi Soros Györgyhöz köthető baloldali szervezethez került. Ezen szervezetek fő tevékenysége demonstrációk szervezése és a média felületeinek hatékony használata. Az amerikai segélyekből jutott pénz Saul Alinsky: Rules for radicals című könyvének lefordítására és publikálására is, amely könyv lényegében egy taktikai útmutató a sikeres tüntetések és zavargások megszervezéséhez. Soros György tevékenysége nyomán, az akkor még kormányellenes civil szervezetek közel öt millió dollárnyi támogatásban részesültek, majd később tevőlegesen hozzájárultak a macedón belpolitikai válság kialakulásához, elmélyüléséhez, végül a konzervatív kormány megbuktatásához.

Az ügy komoly hullámokat vert Amerikában is, szenátorok kezdeményezése nyomán vizsgálat indult az USA macedóniai nagykövetségének működése kapcsán, a vizsgálat természetesen kiterjed Jess L. Baily, az USA macedóniai nagykövetének tevékenységére is. 
Precedens értékű per

Az Judicial Watch pere azért is fontos az ügy szempontjából, mert bizonyítást nyerhet a gyanú, miszerint Jess L. Baily nagykövet összejátszott Soros György szervezeteivel, és a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül közel 5 millió dollárnyi amerikai segélyt tudatosan olyan szervezeteknek osztották ki, amelyek hozzájárultak a jobbközép kormány megbuktatásához.
 
A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány beavatkozását a macedón belpolitikába már több magas rangú macedón és amerikai kormányzati forrás megerősítette, azonban az amerikai kormányzat által elrendelt vizsgálat és a Judicial Watch pere kézzelfogható bizonyítékokkal szolgálhat a Soros-birodalom európai országok belügyeit befolyásoló, európai kormányokat támadó tevékenységével kapcsolatban.

Forrás: Origo.hu


A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ