Cover
Külföld
Atomháborútól tart Ferenc pápa
2018-01-1513:12
Ferenc pápa attól tart, hogy egy váratlan esemény atomháborúba sodorhatja a világot - írta az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. 
"Elértünk egy határt. Elég egy váratlan esemény ahhoz, hogy háború törjön ki. Ezért el kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért" - mondta a Santiago de Chilébe tartó katolikus egyházfő repülőgépe fedélzetén az őt kísérő újságíróknak. 
    
A katolikus egyházfő az Egyesült Államok és Észak-Korea között egyre fokozódó feszültségre célozva szólított fel az atomfegyverek megsemmisítésére. 
    
A felszállás előtt a pápa kiosztott egy képet a média képviselőinek, amelyet 1945-ben készítettek, miután az Egyesült Államok atombombát dobott Nagaszakira. Ezen egy fiú látható, aki a hátán cipeli a sírhoz testvére holttestét. 
    
"A háború gyümölcse" - tette hozzá Ferenc pápa. 
    
A múlt hétvégén több mint félórás pánikot okozott Hawaiin, hogy téves riasztást adtak ki, arra figyelmeztetve az embereket, hogy azonnal keressenek menedéket, mert ballisztikus rakéta tart a sziget felé. 
    
A katolikus egyház vezetője elmondta, hogy elsősorban pihenéssel és munkával tölti a 15 órás repülőutat. Ferenc pápa az ottani templomgyújtogatások ellenére könnyű szívvel tekint chilei útja elé, mert ottani diákéveinek köszönhetően jól ismeri az országot. 
    
"Sok barátom van ott, és jól ismerem Chilét" - hangsúlyozta. "Ezzel szemben Perut már kevésbé" - tette hozzá. 
    
Ferenc pápa január 15-22. között látogatást tesz Chilében és Peruban. Ez lesz a 22. útja azóta, hogy 2013 márciusában megválasztották a katolikus egyház vezetőjének. 
    
Szombaton és vasárnap több templomot gyújtottak fel Chile-szerte ismeretlen tettesek. A támadók a pápai látogatásra vonatkozó írásokat is hátrahagytak a helyszínen, amelyekben megfenyegették a katolikus egyházfőt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ