Cover
Külföld
Félelem uralkodik a görög szigeteken
2018-01-1508:55
Egyre több görög sziget lakója elégedetlen a tömeges bevándorlással és annak káros hatásaival. Híoszon, Leszboszon és Szamoszon a helyiek már félnek, miután a Törökország felől érkező migránsok közül sokan lopnak, garázdálkodnak, rongálnak és verekednek.
Híosz, Leszbosz és Szamosz azon görög szigetek közé tartoznak, amelyek évtizedekig a turisták fő célpontjai voltak. 2015-ben azonban ez megváltozott. Az égei-tengeri szigetek az elmúlt három évben a Törökország felől Európába igyekvő illegális bevándorlók ideiglenes otthonává vált. Tízezrek tartózkodnak menekülttáborokban. 

Míg korábban a helyiek megértéssel és szeretettel fogadták a migránsokat, sőt segítséget nyújtottak nekik, mára elfogyott a türelmük. Egyre többen elégedetlenek a tömeges bevándorlással, illetve annak káros hatásaival. A szigeteken gyakran zúgolódnak a helyiek. A többség azt sérelmezi, hogy a menedékkérők közül sokan megszöknek a menekülttáborokból, és lopásokat követnek el, garázdálkodnak, rongálnak, illetve verekednek. A lakosok már nem csak tartanak, hanem félnek az erőszakos bevándorlóktól. 
 
A hatóságok egyre többször kérnek segítséget Athéntól és az Európai Uniótól, érdemi változás azonban nem történt. Sőt, a helyzet kezelhetetlenné vált. 
A hellén államhoz tartozó szigetek évek óta elsődleges célpontjai a migránsoknak, akik többségében Kis-Ázsia felől érik el a kontinenst. Bár Ankara az Európai Unióval kötött szerződésében vállalta, hogy visszaveszi a migránsokat, 2016-os vállalásait csak kis mértékben teljesíti. 

ECHO TV - Híradó

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ