Cover
Külföld
Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát
2018-01-1516:41
Nagyszabású létszámfejlesztést indítanak a német szövetségi rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni alakulatánál, és kiépítenek egy új támaszpontot Berlinben a fővárost fenyegető terrorveszély miatt - mondta a különleges egység parancsnoka egy hétfői interjúban.
Jerome Fuchs a Rundfunk Berlin Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a Németországhoz hasonló terrorveszélyben élő államokban gyakran a fővárost érik a támadások, ezért az ország nyugati részéről, a Bonn melletti Sankt Augustinból irányított GSG9-nak szüksége van egy berlini bázisra is, hogy biztosítsák a kellő reakcióképességet. Az új bázis kiépítésével együtt a létszámot is növelik, nagyjából egyharmadával - mondta a parancsnok. Kiemelte, hogy a létszámfejlesztés nagy kihívás, mert nehéz alkalmas embereket találni, és más rendőri egységektől nem akarnak elvonni munkatársakat. Az interjúval kapcsolatban Annegret Korff, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy már régóta tervezik a fejlesztést, és az új bázis helyszínéről még nem hoztak végleges döntést. 

A német köztisztviselők lapja, a Behörden Spiegel tavaly februárban arról írt, hogy az eredeti tervek szerint a GSG9-nak nemcsak Berlinben, hanem az ország északi és déli részén is kiépítettek volna egy-egy támaszpontot, de végül csak a berlini bázis létrehozását határozták el - idézte fel az RBB. A fejlesztést a 2016 júliusában történt müncheni ámokfutás után kezdték mérlegelni. A bajor fővárosban egy 18 éves, iráni-német állampolgárságú középiskolai diák lövöldözni kezdett és kilenc embert lelőtt, majd öngyilkosságot követett el. A hatóságok szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésének tulajdonítják tettét. 
A GSG9 megalakítása is Münchenhez kapcsolódik, a városban 1972-ben rendezett nyári olimpián a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet által izraeli sportolók ellen végrehajtott támadás tanulságai alapján hozták létre.
Eddig mintegy 1900 bevetést teljesített. Az alakulat pontos létszáma nem nyilvános adat. Ulrich Wegener, a GSG9 nemrégiben elhunyt alapító parancsnoka egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy nagyjából 400-an dolgoznak a szervezetnél.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ