Cover
Külföld
A menedékre nem jogosultak visszaküldése nem eredményes
2018-01-1618:44
A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt években a menedékre nem jogosult bevándorlók visszaküldése mint jogintézmény nem volt eredményes, hiszen az érintetteknek csupán elenyésző hányadát sikerült ténylegesen hazaküldeni. Az intézet szerint a szükséges intézkedések meghozatalához elsőként a tömeges bevándorlás elvi visszautasítására van szükség, hiszen a már Európában lévő elutasított menedékkérők bármilyen irányú mozgatása is csak részlegesen hatékony intézkedés lehet.
A tanulmány kiindulópontja, hogy egy tökéletesen működő visszaküldési stratégia sem a leghatékonyabb eszköz az Európára háruló migrációs nyomás csökkentésére. A már Európába érkezettek helyzetét hivatott ugyanis kezelni, ezért nem járul hozzá az érkezés korlátozásához. Azt írták: a migrációs válság egyik fő tanulsága, hogy a kibocsátó övezetekben élőknek a kivándorlás az egzisztenciális problémákra adott megoldás illúzióját kínálja. Az intézet értékelése szerint a migrációs vágy egy sajátos "tömegpszichózis" a kibocsátó országok kivándorlást fontolgató állampolgárainál. 
A migráció ezen országokban nem személyes, hanem családi projekt, így az elsőként szerencsét próbáló családtag sikere vagy kudarca az őt ebben támogató, figyelemmel kísérő közösség további terveit is meghatározza. 
Ebből következik - fűzték hozzá -, hogy egy ilyen közegben az illegális migráció csökkentésében fontos szerep juthat egy hatékony visszaküldési stratégiának. Hangsúlyozták azt is: a visszaküldés az illegális migráció csökkentésének egyik legköltségesebb formája. Ráadásul, ha a befogadó országok nem alkalmazzák következetesen a visszaküldési stratégiákat, és migrációs politikájukban fenntartják a bevándorlást erősítő elemeket, a kibocsátó országokba visszatérők száma rendkívül alacsony marad. A ritkán alkalmazott, ám "nagy visszhangot kiváltó" tömeges visszaküldés a lehetséges megoldások egyike, azonban ez csak átfogó intézkedéscsomaggal előkészítve lehet sikeres. Az intézet felhívta a figyelmet az időzítés fontosságára is: a visszaküldésnek humánus és egzisztenciális okokból is minél korábban kell megtörténnie, amikor a migránsnak "még nincs tudomása más, kedvezőbb lehetőségekről, nem alakított ki szociális hálót, nem alapított családot, illetve még nem követték rokonai". 
Kitértek arra is: a visszaküldési stratégiák sikeréhez kulcsfontosságú a jó együttműködés a kibocsátó országokkal. A tömeges visszaküldés nem valósulhat meg a kibocsátó ország támogatása és beleegyezése nélkül, másrészt valódi gond az, hogy a hazatérés megszégyenítéssel, megbélyegzéssel járhat, illetve többnyire otthoni egzisztenciális alternatíva nélkül valósul meg - írták. Ebben az együttműködésben tehát egyszerre kell megjelennie a nyomásgyakorlásnak és a visszatérők helyzetének javítását célzó garanciaelemeknek - olvasható a közleményben. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ