Cover
Külföld
A migráció elleni fellépés 30 százalékot ér az olasz választásokon a közvélemény-kutatók szerint
2018-01-1612:25
olasz, választás, migráció
Az Olaszországba érkező migráció elleni "keményvonalas" politika ígérete a szavazók egyharmadának támogatottságát biztosíthatja a március 4-i parlamenti választásokon a közvélemény-kutatóknak az Il Messaggero című olasz napilapban közölt felmérései szerint.
A közvélemény-kutatások egyetértenek abban, hogy az olaszok egyharmada a migrációval szemben szigorú fellépést ígérő pártokra adja szavazatát. Ezzel magyarázza az Il Messaggero az olasz jobbközép politikusok folyamatos kampánykijelentéseit az itáliai partokra érkezők leállításáról. A "keményvonalas" migrációs politika a különböző felmérésekben a szavazatok átlagosan 30 százalékát éri. Az adatok szerint az olasz választókat leginkább a migráció témája érdekli, amelyet egyedül az adócsökkentési ígéretek előznek meg.
Az egyik kutatásban az olaszok 58 százaléka az adókulcsok csökkentését tartja a legfontosabbnak, 48 százalékuk azt, hogy a kormányra kerülő erő "mindenekelőtt az olaszokkal törődjön". A kutatások azt mutatják, hogy a migráció feltartóztatásának kérdése országosan aktuális, vagyis északtól délig foglalkoztatja az olasz választókat. Elsősorban azonban a közép- és alsóbb társadalmi rétegek, valamint a külvárosokban élők szavazatát befolyásolja.
A felmérések szerint még a balközép választók 20 százaléka (ami mintegy 2 millió szavazatot jelent) is támogatja a szigorú migrációs politikát, mivel "veszélyt érez és aggódik" a fennálló olasz jóléti rendszer miatt, ha az ingyenes egészségügyi ellátást vagy az önkormányzati lakásokat a migránscsaládokkal is meg kell osztani.
Silvio Berlusconi, a jobbközép választási koalíciót vezető Hajrá Olaszország elnöke többször hangoztatta, hogy a jobbközép győzelme "komoly" fordulatot jelent majd az olaszországi migrációs politikában az Itáliában tartózkodó mintegy félmillió illegális bevándorló eltávolításával.
Attilio Fontana, aki a jobbközép jelöltje az északnyugati Lombardia tartomány élére, kijelentette, "elég volt az Olaszországot elfoglaló bevándorlókból".
Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének jelszava szerint a migránsok befogadása helyett először az olaszok életminőségét kell javítani. A felmérések szerint a balközép politikusok népszerűségi listáját is az a Marco Minniti vezeti, aki belügyminiszterként az utóbbi hónapokban lelassította az Olaszországba érkező migrációt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ