Cover
Külföld
Az amerikai és a kínai elnök a koreai helyzet javulásáról tárgyalt
2018-01-1609:25
korea, kína, USA, trump, elnök
A két Korea viszonyának javulását vitatta meg telefonbeszélgetésében Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök.
A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint Hszi azt mondta, hogy kedvező változások történtek a két Korea viszonyában, és minden érintett félnek erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy ez a tendencia megmaradjon. Meg kell teremteni a Korea-közi párbeszéd újrakezdésének a feltételeit - húzta alá Hszi. Szerinte a félsziget atomfegyver-mentesítése, a béke és a stabilitás megteremtése mindenki közös érdeke, és a nemzetközi közösség számára alapvető fontosságú, hogy egységet mutasson és szolidaritást tanúsítson.

 Trump azt mondta, hogy méltányolja Kína jelentős szerepét a koreai helyzet rendezésében, és Washington kész ebben a kérdésében erősíteni a kapcsolattartást és a koordinációt.
A két elnök a kanadai Vancouverben kedden kezdődő, Észak-Koreáról tartandó külügyminiszteri tanácskozás előtt beszélt egymással. A Washington és Ottawa védnökségével rendezendő külügyminiszteri találkozón húsz ország képviselteti magát, köztük azon 16 ország, amelyek katonákat küldtek az 1950-53 koreai háború idején megalakított ENSZ-haderőbe, és rajtuk kívül jelen lesz még Dél-Korea, Japán, India és Svédország külügyminisztere is. Észak-Korea két, rá legnagyobb befolyással bíró szomszédja, Kína és Oroszország távol marad.
Az elmúlt napokban kedvező elmozdulás történt Szöul és Phenjan elmérgesedett viszonyában, amire a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpia adott alkalmat. A két Korea a múlt kedden kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat észak-koreai olimpiai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. Abban állapodtak meg, hogy Phenjan a sportolók mellett magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket, bemutatót tartó harcművészeket és újságírókat is küld az olimpiára. Az is felvetődött, hogy sportolóik közösen, a Koreai-félszigetet ábrázoló zászló alatt vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén.
Trump és Hszi telefonbeszélgetésén szó volt a többi között a kínai-amerikai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokról is. A kínai elnök megelégedéssel nyilatkozott róluk, és azt mondta, hogy mindkét országnak hozzá kell járulnia a kedvezően alakuló folyamatok fenntartásához. Hszi szerint a gazdasági és kereskedelmi kérdéseket piacnyitással kell megoldani, és meg kell erősíteni egyebek mellett a kínai és az amerikai hadsereg, illetve rendőrség és a drogellenes hatóságok közötti együttműködést is. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ