Cover
Külföld
Magyar diplomatákat tiltanának ki Soros György amerikai szenátorai
2018-01-1620:46
vida ildikó, futó barnabás, kitiltás, soros györgy
Soros Györggyel szoros szövetségben álló demokrata párti politikusok tiltanának ki magyar tisztségviselőket az Egyesült Államokból. A szenátus külügyi bizottsága készített egy jelentést, amelyből kiderül, hogy a magyarok azért nem kívánatosak Amerikában, mert a budapesti kormány teret engedett az orosz beavatkozásnak - a témában Futó Barnabás volt a Napi aktuális vendége, aki korábban az USA-ból kitiltott Vida Ildikó ügyvédje volt. 
A 2002-ben kiadott Bush-proklamáció alapján tilthat ki az USA embereket, ez alapján tiltottak ki 2014-ben hat magyar köztisztviselőt, köztük Vida Ildikót a NAV akkori elnökét. "A lényeg, hogy az a megnevezés, hogy korrupt köztisztviselő az teljesen más, mint Magyarországon. Ők azt mondják, hogy az a személy, aki az USA üzleti érdekét sérti, és ezzel kapcsolatban vagyoni előnyt elfogad, az korrupt. A magyar törvények esetén akkor korrupt valaki, ha jogellenes összeget fogad el. Például a Bush-proklamáció szabálya szerint már az is korrupt, aki kér egy fizetésemelést és ezzel sérti az USA érdekeit" - mondta az ügyvéd.

Miután André Goodfriend akkori ideiglenes ügyvivő több interjúban is korruptnak nevezte Vida Ildikót, ezért rágalmazás miatt személyiségügyi pert indítottak. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a megalapozott gyanú fennáll, de a Bécsi Egyezmény alapján a diplomaták mentességet élveznek.
Futó Barnabás szerint valószínű, hogy most is politikai nyomásgyakorlás a szándék a kitiltások lebegtetése mögött, ahogy 2014-ben is az volt. 
"Egyértelmű, hogy az akkori ellenzék és amerikai politikusok nyomására tette meg ezt Goodfriend, de égül ebbe belebukott, mert hazarendelték" - tette hozzá az ügyvéd. Futó Barnabás szerint miután a proklamáció a magyar jogszabályokkal ellentétes, bármilyen alapon bárkire rásüthetik azt, hogy korrupt, és ettől kezdve nem lehet semmivel védekezni, hiszen jogorvoslatra lehetőség nincs.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ