Cover
Külföld
RMDSZ: Nem maradt következménynek nélkül a kormányfő sértése
2018-01-1611:35
Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Mihai Tudose, Kelemen Hunor, PSD, Románia
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem feltételezi, hogy Mihai Tudose a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos múlt heti botrányos kijelentése miatt mondott le miniszterelnöki mandátumáról, Kelemen Hunor szerint azonban így ez a sértés sem maradt következmények nélkül.
Az RMDSZ elnökét az Agerpres hírügynökség szólaltatta meg kedden, miután előző este Tudose bejelentette lemondását. Kelemen Hunor nem akarta kommentálni a Szociáldemokrata Párt (PSD) döntését, a kormányfő lemondását viszont természetesnek tartotta, miután pártja megvonta tőle a politikai támogatást. Kifejtette: a PSD-ben több belső konfliktus is felütötte a fejét, többet veszekedtek, mint amennyit kormányoztak, ezért várható volt egy ilyen végkifejlet.
Tudose elkövetett néhány alapvető hibát, többek közt azt a bizonyos múlt heti nyilatkozatot. Én nem vagyok annyira naiv, hogy azt képzeljem: sokat nyomtak a latban azok a sértő kijelentések, de végül mégsem maradtak következmények nélkül
 - idézte az Agerpres az RMDSZ elnökét. 

Azt, hogy az RMDSZ támogatná-e a PSD következő kormányfőjelöltjét, csak annak nevesítése után fogja eldönteni a magyar érdekképviselet. 
A felelősség ebben a pillanatban a többségi koalíciót terheli, amelynek szem előtt kéne tartania, hogy meglehetősen nehéz időszakot élünk gazdasági szempontból, a költségvetést megszavazták, de sok a kérdőjel, jövő évben pedig Románia az EU elnöki tisztségét tölti be, amire teljesen felkészületlen
- vélekedett az RMDSZ elnöke, aki szerint nem valószínű, hogy előrehozott választásokra kerülne sor. 

Mihai Tudose a PSD hétfői végrehajtó bizottsági ülése után mondott le. Az ülés előtt - kormányfői tisztségben tett utolsó nyilatkozatában - azt állította: félreértették, akik úgy értelmezték, hogy akasztásról beszélt az erdélyi magyar pártok múlt heti autonómianyilatkozata kapcsán. Megerősítette: nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról, de ő nem valakinek a felakasztásáról beszélt, hanem arról, hogy azoknak az állami tisztségviselőknek a mandátumai fognak a "zászló mellett lobogni", akik nem alkalmazzák a törvényt. 

MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ