Cover
Külföld
Tusk: az Európai Unió továbbra is nyitott az Egyesült Királyság előtt
2018-01-1611:23
tusk, brexit, európa, tanács
Az Európai Unió kapui továbbra is nyitva állnak az Egyesült Királyság előtt, amennyiben a szigetország felülvizsgálná a kilépésről szóló korábbi döntését - hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, arra utalva, hogy a Brexit folyamata még visszafordítható.
Tusk felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén, és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter szavait idézte, amelyek szerint "ha egy demokráciának nincs lehetősége arra, hogy meggondolja magát, akkor már nem demokrácia". "Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt" - üzent a briteknek a volt lengyel kormányfő.
Rámutatott: ha London ragaszkodik a kiváláshoz, akkor az "minden negatív következményével együtt" jövő év márciusában valósággá fog válni. A tanács elnöke beszélt a migráció ügyéről is, figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás a következő évtizedekben is problémát fog jelenteni, ezért állandó finanszírozási mechanizmusra és strukturált eszközökre van szükség.
Elmondta, a migráció belső dimenzióját illetően továbbra sincs konszenzus az uniós tagországok között, bár mindenki egyetért a szolidaritás fontosságában, arról nincs közös álláspont, hogy ez mit is jelentsen a gyakorlatban, de - mint kiemelte - júniusig megoldásra kell jutni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, reméli, hogy Londonban is jól hallották Tusk kijelentését a távozási döntés felülvizsgálatáról. Juncker emellett a bevándorlási válság kérdését is érintette, leszögezve, hogy a közös kihívásokra csak az együttes, európai megközelítés jelenthet megoldást.
Hozzátette, minden uniós tagállamnak szolidaritást kell mutatnia, és példaként említette, hogy a brüsszeli testület nagyra értékeli a líbiai határvédelem anyagi támogatását, amelyről a visegrádi országok vezetői decemberben megállapodtak. A bizottság elnöke végezetül ismét azon véleményének adott hangot, hogy a bírálatok ellenére működik a menedékkérők EU-n belüli elosztását szolgáló mechanizmus, ugyanis a jogosultak több mint 95 százalékát már áthelyezték Olaszországból és Görögországból.
Manfred Weber, az EP néppárti frakcióvezetője kijelentette, hogy "komoly politikai károkat okoz, megkönnyíti a populisták dolgát", hogy a tagországok kormányait tömörítő tanácsban nincs egység a dublini menekültügyi rendszer reformjáról. Mint közölte, a tanács példát vehetne az uniós parlamentről, amely komoly előrelépést ért el a reformtervezet ügyében. Úgy vélekedett, az Európai Parlament több tagállam, köztük Magyarország által élesen bírált tárgyalási mandátuma "egyesíti a humanitárius és a szolidaritási szempontokat".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ