Cover
Kultúra
A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban
2018-01-1712:43
mexikó, barlangrendszer, yucatán-félsziget
A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban. A Yucatán-félsziget föld alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt keretében arra jöttek rá hónapok óta tartó kutatások eredményeként, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresnek mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos.
A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz - közölték kedden a kutatók. 

Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, maja kultúra fejlődését. 

A felfedezés lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, végső soron az általunk ma ismert nagy települések - monda a kutató a Reutersnak. 

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A maják városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal. Egyes ilyen víznyelők vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket. 
 
MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ