Cover
Külföld
Buddhista tüntetőkre nyitott tüzet a rendőrség Mianmarban
2018-01-1706:53
mianmar, buddhista tüntetés, rohingja, Banglades
Tüzet nyitott a mianmari rendőrség kedd éjszaka buddhista tüntetőkre, akik megpróbáltak elfoglalni egy kormányzati épületet a muzulmán rohingják lakta Arakán államban, a rendőrség tájékoztatása szerint hét tiltakozó meghalt, 13-an megsebesültek, többek állapota válságos. 

Az AFP hírügynökség megszólaltatta a mianmari rendőrség szóvivőjét, Mjo Szoét, aki szerint a rendőrök először távozásra szólították fel a tömeget, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe gumilövedékekkel, de mivel a tüntetők nem engedelmeskedtek, éles lőszert kellett használniuk a tömegoszlatáshoz. A tüntetők kövekkel dobálták a biztonsági erőket. Tin Maung Szve, az arakáni kormány titkára azt mondta, hogy egyes tüntetők megpróbálták elvenni a rendőrök fegyvereit. A rendbontásban húsz rendőr is megsérült. 

Az eset Mrauk U településen történt. Mintegy négyezer buddhista vett részt a hatóságok által nem engedélyezett, erőszakba torkolló rendezvényen, amelyen az ősi buddhista Arakán királyságra emlékeztek. A szóvivő szerint szerda reggelre már nyugalom volt a városban. 

A zömében rohingják lakta Arakán államban rendkívül feszült a helyzet tavaly augusztus óta, amikor is a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett a rohingják ellen, miután rohingja lázadók több rendőrőrsöt támadtak meg. Azóta mintegy 650 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a szövetségi államban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik. 

A zavargások Mrau U városában néhány órával az után kezdődtek, hogy Banglades és Mianmar megállapodott abban, két év alatt hazatelepítik a Bangladesbe menekült rohingjákat. Banglades öt tranzittábort létesítene a területén a hazatelepítendők számára, és onnan szállítanák őket folyamatosan át két mianmari fogadótáborba. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődik a menekültek hazatelepítése. 

MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ