Cover
Kultúra
A macskák a témája egy isztambuli filmfesztiválnak
2018-01-1913:22
A macskák a témája a Miau, elvitte a cica a nyelved? című isztambuli filmfesztiválnak. A filmfesztivált a Perai Múzeum rendezi, kilenc filmet mutatnak be Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Japánból, Törökországból és az Amerikai Egyesült Államokból. 
"Azért választottuk témául a macskákat, mert észrevettük, hogy a természetük a mozivásznon még erőteljesebben mutatkozik meg, emellett világszerte egyre több film főszereplője vagy fontos mellékszereplője macska" - mondta el Fatma Colakoglu, a múzeumhoz tartózó Perai Filmszínház igazgatója. 
    
Hozzátette: a vártnál nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt, amely a növeli a helyiek érzékenységét a kóbor macskák iránt. 
    
Az igazgató szerint a fesztivál megmutatja, más kultúrákban hogyan bánnak a macskákkal. Említette a Rent-a-Cat (Béreljen macskát) című japán filmet, amelyben egy nő magányos embereknek ad bérbe cicákat. 
    
Egy helybeli néző elmondta, hogy az isztambuliak szeretetteljes kapcsolatban élnek a kóbor macskákkal, etetik, védelmezik és ápolják őket. 
   
A fesztivál február 4-én ér véget, eddigi legnépszerűbb filmje a Kedi című török alkotás, amely egy kóbor macska szemszögéből mutatja be a török nagyvárost.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ