Cover
Kultúra
Csak feketék énekelhetnék a Porgy és Besst az Operában!
2018-01-1908:05
Betiltanának egy előadást az Operában a színészek bőrszíne miatt. George Gershwin Porgy and Bess című operáját csak akkor engedné játszani Magyarországon az amerikai jogtulajdonos, ha a darabban kizárólag fekete énekesek szerepelnek. Az Állami Operaház igazgatója elfogadhatatlannak tartja a diszkriminációt. 
Javában tartanak George Gershwin Porgy and Bess című operájának próbái, de úgy tűnik, a darab nem fog túl sok előadást megélni itthon, a mű jogörököse ugyanis úgy döntött, csak akkor engedi játszani a darabot, ha minden karaktert fekete színész játszik.  Az Operaház igazgatója elfogadhatatlannak tartja, hogy 2018-ban bárki bőrszín alapján próbálja meghatározni, hogy ki mit énekelhet és mit nem. Ókovács Szilveszter az ECHO TV Híradójának elmondta: a kikötés korlátozza bizonyos színű embereknek a színpadra jutását. 
Az USA-ban ez gyakorlat, de Magyarországon ilyent nem tapasztaltunk. Tehát nálunk is vannak nagyon tehetséges vállaltan cigány származású muzsikusok, énekesek egyéb kollégák, tehát nálunk ez egyáltalán nem számít a bőrszín, azért is akadtunk fönn ezen a kitételen
– nyilatkozta az igazgató.                

Az Állami Operaházat egy nevét elhallgató magyar állampolgár jelentette fel a darab amerikai jogtulajdonosainál arra hivatkozva, hogy Porgy and Bess eredetileg egy fekete közösség életét mutatja be, így a budapesti bemutató szégyent hoz Gershwin életművére, ha azt Magyarországon nem fekete, hanem fehér bőrű színészek adják elő.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ