Cover
Kultúra
Hoppál Péter: Minden befektetett állami forintot nagyon jó helyen látok érvényesülni
2018-01-2310:01
kultúra, Magyar kultúra napja, január 22, Kölcsey Ferenc
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adott interjút az ECHO TV Napi aktuális című műsorának a január 22-i, magyar kultúra napjának alkalmából. 
A rendszerváltáskor piros betűs ünnepé vált a kultúrában, mert 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegezését. A rendszerváltás pedig egy olyan időpont, amikor a kultúránk újra középpontba került és egyre erősebbé vált a közösség megtartása, az identitás szempontjából. Az elmúlt években a globalizáció hatására egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megőrizzük identitásunkat, a kultúrára pedig ebben kulcsszereplőként számíthatunk – mondta a kultúráért felelős államtitkár.
 
Minden létező adat tekintetében 2010 óta növekedés figyelhető meg a kultúrafogyasztásban. A Központi Statisztikai Hivatal felmérései is alátámasztják, ezeket az adatokat.  A legintenzívebb növekedés a színházjegyek vásárlásában mutatkozik meg, 7-8 év alatt már 60 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy 2010-ben 4,5 millióról mostanra 7,1 millióra nőtt a színházjegy vásárlók száma Magyarországon. Ha pedig együtt nézzük a színház-és mozijegyeket, a 2010-es 25 millióról 32 millióra növekedett. A múzeumlátogatás száma is lépcsőről lépcsőre emelkedik, újra átléptük a válság előtti 10 milliós lélektani határt.
Minden befektetett állami forintot nagyon jó helyen látok érvényesülni, mert egyre inkább hozzájárulnak ezek a támogatások, programok, kulturális intézményeink ahhoz, hogy minél többen éljenek a kultúra megerősítő, megtartó és felemelő hatásával – magyarázta Hoppál Péter .
 
A tanulás és a kultúra ad lehetőséget a fővároson kívüli magyar élet is minőségi legyen és egyre erősebben hozzájáruljon a közösségek erősödéséhez és a magasabb életminőség megcélzásához - reflektált arra, hogy a roma hallgatók száma megkétszereződött a felsőoktatásban.
 
A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA elérhető. 

ECHO TV – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ