Cover
Külföld
Soros Davosban orbánozott
2018-01-2606:48
Orbán Viktor anyagilag megvásárolta a szocialisták vezetőit - jelentette ki Soros György magyar-amerikai üzletember csütörtök este Davosban. A Bloomberg amerikai hírügynökség által az interneten élőben közvetített, mintegy egyórás előadás végén, kérdésre válaszolva beszélt Magyarországról. Soros György szerint a magyar kormányfő az ő démonizálására építi fel újraválasztási kampányát. 
A befektető kitért a róla szóló nemzeti konzultációra is, melyben szerinte hét olyan állítást vagy intézkedést tulajdonítottak neki, melyekről bebizonyította, hogy nem igazak. Kiemelte, hogy egy magyar bíróság megtiltotta a kérdőív terjesztését, ám addigra a konzultáció lezajlott, és erről a döntésről így a magyar közvélemény nem értesült. 
    
"Sajnos, Orbán nagyon sikeresen és hatékonyan működteti a maffiaállamot, anyagilag megvásárolta a szociáldemokrata párt vezetőit, és minden felemelkedő, tiszta pártban vannak kémei, amely szavazatokat szerezhet, így nagyon nehéz összefogniuk, hogy átlépjék a megválasztáshoz szükséges küszöböt" - fogalmazott a 87 éves pénzügyi szakember, aki szerint Orbán Viktort újra fogják választani. 
    
A befektető bírálta Donald Trump amerikai elnököt is. Szerinte ő is "maffiaállamot" akar létrehozni, de nem lesz rá képes, mert az erős amerikai intézményrendszer ezt nem fogja megengedni. Soros úgy vélte, hogy Trump veszélyt jelent a világra, de "átmeneti jelenség", és el fogja veszíteni a 2020-as elnökválasztást, ha eljut odáig. 
    
Trump is ott van Davosban. Ő pénteken szólal fel. Tizennyolc éve Bill Clinton volt az utolsó amerikai elnök, aki részt vett a svájci kisvárosban tartott Világgazdasági Fórumon.
Orbán-ellenes lobbi több szinten

Soros nemcsak a davosi csúcson támadta a magyar miniszterelnököt. A spekuláns a Financial Timesnak azt mondta: Orbán Viktor akkor tért igazán rossz útra, amikor gazdaggá tette az apját azzal, hogy kvázi monopóliumot biztosított neki útépítési anyagokra, amivel hatalmas vagyonra tett szert. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben 311 cég foglalkozott Magyarországon fő tevékenység szerint kőfejtéssel, illetve homok- és agyagbányászattal. A Dolomit Kőbányászati Kft. piaci részesedése mindössze 4 és 6 százalék közöttire tehető. 

A Soros-hálózat csak tavaly több mint 3,5 milliárd forintot költött a magyar ügyekkel kapcsolatos lobbizásra az Egyesült Államokban. A Nyílt Társadalom Politikai Központnak három lobbistája is van az amerikai törvényhozásban: mindhárman lobbiznak Soros céljai érdekében. 

Az Amerikai Kongresszusnak benyújtott hivatalos beszámolók szerint a tőzsdespekuláns szervezete azért kampányolt, hogy fogadjanak el egy olyan képviselőházi határozatot, amely elítéli Magyarországot és azt sürgeti. hogy a magyar kormány vonja vissza a felsőoktatási törvény módosítását, illetve a külföldről finanszírozott szervezeteket szabályozó törvényt. 

A német kancellár ismét a bevándorlás mellett kampányolt
  
Angela Merkel szerint a védőmechanizmus nem megoldás azokra a gazdasági kihívásokra, amelyekkel a világ országainak szembe kell nézniük. A politikus hozzátette, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésével gyengül a Közösség, ezért Brüsszelnek erősebb és egységesebb külpolitikát kell kidolgoznia. Ennek pedig véleménye szerint része kell, hogy legyen a bevándorlás is. 
Európáról nem mondható el, hogy aktív külpolitikát folytatott volna az elmúlt években. Inkább önmagára koncentrált. A sorsunkat a saját kezünkbe kell vennünk. Együtt kell szerveznünk a közös védelempolitikát, ugyanakkor az uniónak nem szabad bezárkóznia a bevándorlás előtt
- hangsúlyozta Angela Merkel.
 
Az olasz és a görög miniszterelnök a közép- és kelet-európai országokat bírálta, mert szerintük a tagállamok nem vállalnak szolidaritást a bevándorlókkal. A dél-európai országok vezetői ezzel burkoltan hitet tettek a kötelező kvótarendszer mellett.
 
A cseh kormányfő ugyanakkor arról beszélt, hogy a kötelező betelepítések évek óta megosztják a tagállamokat. Andrej Babis szerint az elosztási mechanizmus betartása esetén is csak a bevándorlási nyomás 2 százalékát lehetne megoldani. Leszögezte: kvóták helyett az Unió külső határait kellene megvédeni.

Soros György beszéde magyar felirattal IDE KATTINTVA megtekinthető.
 
ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó – MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ