Cover
Külföld
Lengyelország és Izrael közösen tiltakozik a "lengyel haláltáborok" kifejezés ellen
2018-01-2818:05
Lengyelország és Izrael 2016-ban közös nyilatkozatban tiltakoztak a történelem-hamisítás, ezen belül a "lengyel haláltáborok" kifejezés használata ellen - válaszolta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnapra virradóra arra, hogy Tel-Aviv az adott témában készülő lengyel jogszabály módosítását kérte. A diplomáciai csörtét kiváltó, még a szenátusi vita előtt álló törvény büntethetővé tenné, ha a sajtóban Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett bűntettekért való felelősséget, többek között azzal, hogy a "lengyel haláltáborok" kifejezést használják.
A lengyel kormányfő által említett nyilatkozatban a két ország tiltakozott a zsidó és a lengyel nemzet történelmének "mindenféle olyan hamisítása ellen, amely tagadná, illetve kicsinyítené a zsidóknak a holokauszt idején viselt áldozatát, vagy olyan hibás fogalmakat használna, mint amilyen a +lengyel haláltáborok+" - olvasható Morawiecki Twitter-oldalán. "A zsidóknak, a lengyeleknek és mindazoknak, akik áldozatok lettek, azok emlékezetét kell őrizniük, akiket a német nácik meggyilkoltak" - olvasható a lengyel kormányfő egy másik bejegyzésében, amely leszögezi: "Auschwitz-Birkenau nem egy lengyel elnevezés, az Arbeit Macht Frei nem egy lengyel mondat". Az izraeli tiltakozásra a lengyel külügyminisztérium szombat éjjel közleményben reagált. 

A jogszabály pontosan meghatározza a büntethető eseteket, így nem korlátozza a kutatást, a történészviták és a művészi tevékenység szabadságát - írták. 
Tel-Aviv többek között ezt emelte a lengyel törvénytervezet elleni kifogásul. Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök is annak a reményének adott hangot Twitter-üzenetében, hogy a jogszabályra vonatkozó "minden kétséget eloszlatnak". A lengyel államfői hivatal vasárnap közölte: Krzysztof Szczerski, a lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára hétfő délután egyeztet a témáról Izrael varsói nagykövetével. Szczerski korábban kilátásba helyezte: Andrzej Duda elnök akkor fogalmaz meg végső véleményét a jogszabályról, ha azt a szenátus is megvitatta, és "alaposan elemzi" a végleges formájában jóváhagyására bocsátott változatot. A 2016 óta készülő jogszabállyal Varsó mindenekelőtt a nyugati sajtóban alkalmazott szófordulatok használatát akarja korlátozni. Varsó több éve próbálja felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy a "lengyel haláltáborok" típusú kifejezések sértőek és ellentmondanak az igazságnak, mert a táborokat a náci németek hozták létre a megszállt Lengyelország területén, eredetileg lengyel foglyok számára. Izrael szombaton a törvény módosítását kérte Lengyelországtól.

 "Ez a törvény alaptalan, és erőteljesen ellenzem. A történelmet nem lehet megváltoztatni, és a holokausztot nem lehet letagadni" - hangoztatta az izraeli kormányfő. Benjámin Netanjahu közölte, utasította Izrael varsói nagykövetét, hogy keresse fel Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, és tudassa vele, hogy az izraeli kormány ellenzi a törvény elfogadását, amely például három év börtönbüntetést helyez kilátásba bárkinek, aki a "lengyel haláltábor" kifejezést használja. Az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékközpont szintén közleményben tette világossá, hogy nem ért egyet a törvénnyel. Világossá teszik, hogy a "lengyel haláltábor" kifejezés valóban nem fedi a valóságot, de az is súlyos torzítás, ha tudósokat vagy bárkit abban korlátoznak, hogy a lengyel földön elkövetett bűnökben a lengyelek közvetlen vagy közvetett felelősségét felvessék. 

A Zsidó Világkongresszus (WJC) is közleményben bírálta a lengyel törvénytervezetet, amelyet "történelmileg zavarosnak és a demokrácia elleni támadásnak" nevezett. 
A New York-i székhelyű nemzetközi szervezet honlapján közzétett közlemény érthetőnek nevezte "a lengyelek érzékenységét, amikor a náci megsemmisítő és koncentrációs táborokat "lengyelnek" nevezik, csak azért, mert lengyel földön működtek, és azt akarják, hogy mindenki számára világos legyen az, hogy a németek és nem a lengyelek a felelősök a holokauszt idején meggyilkolt több millió zsidó haláláért".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ