Cover
Külföld
Belépési hullám indult a német szociáldemokratáknál a nagykoalícióról szóló pártszavazás előtt
2018-01-2913:15
német, kormány, szociáldemokrata, koalíció, párt
Belépési hullám indult a Német Szociáldemokrata Pártnál (SPD), miután ifjúsági szervezetük (Jusos) kampányt indított azért, hogy a párttagok voksoljanak nemmel a nagykoalíció folytatásáról tartandó szavazáson - írták hétfőn német lapok.
Az SPD-hez nagyjából 7000 tagfelvételi kérelem futott be, amióta a párt január 21-én rendkívüli kongresszusán eldöntötte, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével. Ha a tagjelölteket mind felveszik, a taglétszám 1,5 százalékkal emelkedik a tavaly év végi 443 152-höz képest. Ez a másfél százalék akár a mérleg nyelvét is jelentheti a pártszavazáson, amelyen a tagság a koalíciós szerződésről dönt, feltéve, hogy a koalíciós tárgyaláson sikerül kidolgozni egy szerződéstervezetet.
A pártvezetés nem ellenzi a tagjelöltek felvételét, és nem akarja megakadályozni, hogy szavazzanak - mondta Lars Klingbeil főtitkár hétfőn a ZDF országos köztelevíziónak. A szavazás szabályait hétfőn rögzítik, így kijelölnek majd egy határidőt is. A határidő után belépő tagok nem vehetnek részt a szavazáson. Erre a korlátozásra szervezési okokból van szükség. A határidő nem lesz visszamenőleges - mondta a főtitkár. A koalíciós tárgyalás a tervek szerint vasárnapig tart. Utána a koalíciós szerződés tervezetét közlik a szociáldemokraták Vorwärts (Előre) című lapjában, és felkérik a tagokat, hogy döntsenek róla.
A tagok levélben szavazhatnak. A levelek postázásától a szavazatok összesítéséig két-három hét telhet el. Az SPD akkor léphet koalícióra a CDU/CSU-val, ha a tagok többsége elfogadja a szerződéstervezetet. A szociáldemokratáknál 2013-ban is pártszavazást tartottak a nagykoalícióról. Akkor 76 százalék támogatta, hogy a párt kormányra lépjen a konzervatív uniópártokkal. Akkor nem volt szervezett ellenkampány. A szavazás eredménye ezúttal szorosabb lehet, ezt jelzi a többi között, hogy a január 21-i rendkívüli kongresszuson a 600 küldött 56,3 százalékos többséggel döntött a koalíciós tárgyalás elkezdéséről.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap szerint a pártvezetés legalább 60 százalékos többségre számított, a bonni kongresszuson pedig azzal szembesült, hogy a kormányzás folytatásának ügye mélyen megosztja a küldötteket, így két, nagyjából azonos méretű tábor alakult ki. Az 56,3 százalékos többséget végül csak úgy sikerült elérni, hogy a 45 fős vezetés majdnem egyhangúlag a koalíciós tárgyalás elkezdésére szavazott.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ