Cover
Külföld
Ferenc pápa: Küzdeni kell a holokauszt emlékét fenyegető „közönyösség vírusa” ellen
2018-01-2913:07
Ferenc, pápa, Holokauszt
Ferenc pápa kijelentette, hogy a világ országai felelősséget viselnek azért, hogy küzdjenek az antiszemitizmus és „a közönyösség vírusa” ellen, amely azzal fenyeget, hogy az emberiség memóriájából kitörlődik a holokauszt emléke.
Az utóbbi napokban nagy felzúdulást keltett Izraelben, hogy a lengyel parlament alsóháza múlt pénteken olyan törvényt szavazott meg, amely büntethetővé tenné, ha bárki Lengyelországra hárítja a felelősséget a náci Németország által a holokauszt idején elkövetett bűntettekért, többek között azzal, hogy a "lengyel haláltáborok" kifejezést használja. A katolikus egyházfő egy nemzetközi konferencián szólalt meg az ügyben. Nem említette konkrétan Lengyelországot, sem a törvénytervezetet.
Felidézte 2016-os látogatását a ma Lengyelországban található egykori auschwitz-birkenaui haláltábor helyszínére. Ferenc pápa elmondta: emlékszik "a fülsiketítő csend üvöltésére", amely csak a könnyeknek, az imának és a bocsánatkérésnek hagy helyet. Az egyházfő arra kérte a keresztényeket és a zsidókat, hogy hozzák létre a holokauszt „közös emlékét”. „A mi felelősségünk, hogy ezt méltó módon adjuk tovább a fiatalabb generációknak” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ