Cover
Külföld
Heti terror: A terrorizmus ellen nem lehet hadsereggel harcolni
2018-01-2918:18
Nagy Sándor óta tudjuk, hogy a mai Afganisztán területe kulcsfontosságú stratégiai ponton terül el – hangzott el Heti terror című műsorunkban annak apropóján, hogy az utóbbi hetekben egymást követik a tálib fegyveresekhez köthető támadások. Az adásban elhangzott: az úgynevezett partizánharc ellen nagyon nehéz védekezni, különösen igaz ez Afganisztánra, ahol rengeteg a hegység, így a tálibok nagy előnyt élveznek a „nagy felszabadító” rendszerek ellen. 
Öt iszlamista fegyveres megtámadta hétfőn a kabuli katonai akadémia őrségét, öt órán át tűzpárbajt vívtak a katonákkal, de nem tudtak bejutni az intézménybe. Az összecsapásban meghalt 11 katona és négy támadó, 16 katona megsebesült, egy támadót élve elfogtak. Egy hónapon belül ez volt a negyedik nagyszabású fegyveres támadás az afgán fővárosban, ráadásul alig két nappal követi a Kabul kormányzati negyedében végrehajtott, a tálib lázadók által vállalt robbantásos merényletet, amelyben legalább 103 ember vesztette életét, és 235-en sebesültek meg.  

A merényletsorozattal kapcsolatban Földi László biztonságpolitikai szakértő felhívta rá a figyelmet: tény, hogy Afganisztán háborúban áll, s a tálibok magukat nem terroristának, hanem felszabadító erőnek tekintik, vagyis úgy gondolják, erkölcsileg fel tudják magukat menteni a támadások felelőssége alól. A volt hírszerző úgy látja, a tálibok azt próbálják nyomatékosítani, hogy hatékonyak, képesek a merényletek elkövetésére, s az effajta erődemonstrációnak nem is vetnek véget addig, amíg ez az állapot fennáll Afganisztánban. 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő arra emlékeztetett, hogy a talibán harca hosszú évtizedek óta tart, s elsődleges céljuk, hogy egy iszlám fundamentalista állam jöjjön létre, ami azért veszélyes, mert Afganisztán egy olyan területen fekszik, ahonnan nyitva az út egyéb ázsiai országok felé, valamint Európa felé is, vagyis egy stratégiai területen elterülő államról van szó. 

Földi László rettenetesen elhibázottnak nevezte az Egyesült Államok külpolitikáját. Szerinte óriási tévedés volt, hogy az USA a terrorizmust felemelte egy olyan harcászati problémakörré, ami ellen katonákkal lehet védekezni. 

A terrorizmus ellen nem lehet hadsereggel háborúzni, inkább a hadiipari kiadások növelése volt a cél (…). Tudomásul kell venni, a terrorizmus ellen információval lehet háborúzni
 – szögezte le Földi László.
 
A teljes adás IDE KATTINTVA megtekinthető. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ