Cover
Külföld
Izraeli-lengyel tárgyalások kezdődnek a vitatott holokauszttörvényről
2018-01-2907:17
lengyel, izrael, zsidó, törvény, Holokauszt
Izrael és Lengyelország tárgyalásokat kezd, hogy elsimítsák a nézeteltérést a körül a lengyel törvény körül, amely büntethetővé tenné, ha a sajtóban Lengyelországra hárítják a felelősséget a náci Németország által a holokauszt idején elkövetett bűntettekért - közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala.
Előzőleg az izraeli külügyminisztérium bekérette Lengyelország nagykövetét, hogy kifejezze nemtetszését a szejmben pénteken elfogadot törvény miatt, amely nézeteik szerint a zsidók ellen a második világháború alatt lengyelek által elkövetett bűntettek elkendőzéséhez vezetne. A lengyel vezetők azonban ragaszkodtak hozzá, hogy a törvényt - amely egyebek közt három év börtönbüntetéssel fenyeget mindenkit, aki a "lengyel haláltábor" kifejezést használja - Izraelben félreértelmezik és Varsó a jogszabályra vonatkozó "minden kétséget el fog oszlatni".
Netanjahu ezt követően vasárnap este telefonon beszélt lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel, és az izraeli kormány hivatalának közlése szerint megállapodott vele, "haladéktalanul párbeszédet kezdenek", hogy egyezségre jussanak a törvényt illetően. "Ez a törvény tarthatatlan és erőteljesen ellenzem. A történelmet nem lehet megváltoztatni és a holokausztot nem lehet letagadni" - foglalt állást az izraeli kormányfő még szombaton. A törvénytervezetet jegyző Patryk Jaki lengyel igazságügyiminiszter-helyettes viszont nemtetszésének adott hangot, amiért "fontos izraeli politikusok és a média támadást indítottak Lengyelország ellen és azt állítják, hogy a lengyelek társtettesek a holokausztban".
A lengyel kormány szerint a törvény sem a tudományos kutatást, sem a művészetet, sem a holokausztról folytatott vitát nem akadályozza. Netanjahu kormányfő mellett az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékközpont és a Zsidó Világkongresszus (WJC) is közleményben bírálta a törvényt, amelyet utóbbi "történelmileg zavarosnak és a demokrácia elleni támadásnak" nevezett. Robert Singernek, a WJC elnökének véleménye szerint a lengyel törvény "azért is kifogásolható, mert az elfojtja a valódi szembesülést az ország háborús történelmének legdermesztőbb jelenségével, azzal, milyen mértékben voltak cinkosok a helyi lengyelek zsidó szomszédjaik megsemmisítésében".
A náci Németország a Szovjetunióval egyetértésben 1939 őszén megtámadta Lengyelországot és a felosztott Lengyelország német ellenőrzés alatt álló területén a negyvenes évek első felében haláltáborok tucatjait hozta létre, ahol a háború végéig az európai zsidóság jelentős részét meggyilkolták.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ