Cover
Külföld
Sauli Niinistö jelenlegi államfő nyerte a finn elnökválasztást
2018-01-2907:29
finn, államfő, választás, elnök, eu
Nagy arányú, első fordulós győzelmet aratott a finn elnökválasztáson Sauli Niinistö hivatalban lévő államfő, miután a választók között kedvező visszhangra talált kampánya, amelyben ügyesen egyensúlyozott a szomszédos Oroszországhoz és az Egyesült Államok vezette észak-atlanti szövetséghez fűződő viszony kérdésében. 
A voksok teljes összeszámlálása alapján a szavazók 62,7 százaléka támogatta Niinistőt - közölte a választási bizottság, hozzátéve, hogy legközelebbi riválisának, a zöldpárti Pekka Haavistónak - aki már 2012-ben Niinistö legfőbb ellenfele volt - a szavazatok csupán 12,4 százalékát sikerült megszereznie. "Nagyon meglepett ez a nagy arányú támogatás. Komolyan meg kell fontolnom, hogyan válhatók méltóvá erre" - mondta újságíróknak a 69 éves, független jelöltként induló konzervatív államfő.
"Nem áll szándékomban változtatásokat végrehajtani csupán a változtatás kedvéért. Minden kétségen felül szorosan figyelemmel kísérem majd, hogy mi történik Finnországon kívül, világszerte, és ha szükséges bizonyosan reagálni fogunk rá" - tette hozzá. A közvetlenül választott finn államfő szerepe jelképes, de beleszólása van a külpolitika alakításába.
Az EU-párti Niinistö az első politikus, aki első fordulós elnökválasztási győzelmet aratott, amióta 1994-ben megváltozott a finn választási törvény, és az államfőt közvetlenül választják. Már a voksolás előtt is ő tűnt az egyértelmű esélyesnek, hiszen népszerűsége töretlen volt az elmúlt években. Az euroszkeptikus, populista-nacionalista Finnek Pártjának politikusa, Laura Huhtasaari mindössze 6,9 százalék, míg a függetlenként induló Paavo Väyrynen 6,2 százalék szavazatot kapott 69,9 részvételi arány mellett.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ