Cover
Külföld
Bizalmat szavazott a román parlament Viorica Dancila kormányának
2018-01-3006:47
román, kormány, viorica, dancila, miniszterelnök
Bizalmat szavazott a román parlament hétfőn a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak, ezáltal Romániának először lesz női miniszterelnöke. A kabinetnek - a beiktatáshoz szükséges 233 helyett - 282 törvényhozó szavazott bizalmat. A PSD-ALDE koalíció kormányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői is támogatták.
132 törvényhozó a Dancila-kormány beiktatása ellen voksolt. Dancila a bizalmi szavazás előtt elhangzott parlamenti beszédében a Szociáldemokrata Párt (PSD) 2016-os választási győzelme nevében kért bizalmat. Szerinte a parlamentnek nem személyekről kell döntenie, a PSD a programjával nyert választói felhatalmazást, a kormány csak végrehajtója ennek a programnak. Az új kormány legfőbb célkitűzése, hogy 2020-ra Románia a rangsor első felébe kerüljön a legerősebb európai gazdaságok listáján, megteremtve a feltételeit annak, hogy a fiatalok ne külföldön keressék boldogulásukat, akik pedig elmentek, azok térjenek haza - mutatott rá a kormányfő.
Beszédében az infrastruktúra korszerűsítésére, a lakosság jövedelmének növelésére, és a bürokrácia visszaszorítására, a közigazgatás reformjára helyezte a hangsúlyt. Dancila elődeihez hasonlóan 350 kilométernyi új autópályát, 250 kilométernyi korszerűsített vasutat ígért 2020 végéig. Folytatódik a minimálbér fokozatos emelése oly módon, hogy 2020-ig meghaladja a 300 eurót – tette hozzá. Liviu Dragnea, a legnagyobb frakcióval rendelkező PSD elnöke azt mondta: Románia kormánya az európai értékeket betartva, az ország stratégiai partnereivel együttműködve, de elsősorban a román állampolgárok érdekében fog kormányozni.
Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője alkotmánysértőnek nevezte, hogy Liviu Dragnea a pártszékházból irányítja a kormányt, amelyben a miniszterelnök nem döntéshozó, még csak nem is ügyintéző, hanem egyszerű végrehajtó. A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint a gyakori kormányválságoknak egyetlen oka az, hogy a már priusszal rendelkező és újabb ügyekben megvádolt Dragnea nem akar börtönbe kerülni. A politikus szerint a Dancila-kormány valódi megbízatása az, hogy politikai pórázra kösse az igazságszolgáltatást, és ha ez nem sikerül neki, ugyanúgy feláldozzák, mint elődeit.
Kelemen Hunor parlamenti beszédében elmondta: az RMDSZ képviselői és szenátorai adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a „nehéz időkben is” eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel. „A PSD vezetőjének volt bátorsága elhatárolódni annak a kollégájának a kijelentésétől, aki bevezette volna a halálbüntetést és fellógatta volna azokat, akik nem értenek vele egyet. A többi párt vezetőjének részéről mai napig mély a csend” – mondta az RMDSZ elnöke. A parlament bizalmi voksa után az új román kormány tagjai hétfő este teszik le a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ