Cover
Külföld
Orbán Viktor: Meg kell védeni Európa jövőjét
2018-01-3015:46
orbán viktor, sebastian kurz, magyarország, ausztria, bécs, heinz-christian strache
Meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Bécsben. Sebastian Kurz kiemelte, Magyarország és Ausztria egy irányba megy az Európai Unió külső határának megvédésében.
Orbán Viktor kiemelte: 
van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életformát szeretnénk megvédeni, ez az identitás fontos, meg kell őrizni a keresztény alapokat. 
Úgy vélte, a schengeni rendszert meg lehet védeni, "ha meg akarjuk védeni". A külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük - jelentette ki, hozzátéve: nem támogatja a belső határellenőrzést, de a külső határok védelmét igen. A schengeni rendszer erősítésével egyetértett Sebastian Kurz is. Továbbá a kancellár emlékeztetett arra, hogy a belső határok megszüntetése az Európai Unió működésének lényeges alapja. A schengeni rendszer azonban csak akkor működhet, ha a külső határok rendezettek - tette hozzá Kurz, utalva arra, hogy Ausztria ennek érdekében együttműködik Magyarországgal. 

Sebastian Kurz hangsúlyozta: 
nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani. 
A kancellár kiemelte, Ausztria és Magyarország "egy irányba megy" az EU külső határainak védelmében. Kiemelte, hogy hazája híd szerepet akarja betölteni. 

Valamennyiünk érdeke, hogy együttműködjünk, Ausztria hozzá tud és hozzá is akar járulni ehhez
 - tette hozzá.

A bevándorlással kapcsolatban hozzáfűzte, új rendszert kell létrehozni, a fogadó országoknak kell eldönteniük, kiket akarnak befogadni.

Egy jövőbeli menekültügyi rendszer kidolgozásakor nemcsak a menekültekre vonatkozó szabályozás kérdésével kell foglalkozni, hanem a határok védelmével is - mondta Orbán Viktor. Egyetértettek abban is, hogy a kvóta nem megoldás. Akik törvénytelenül érkeztek Európába, azok nem maradhatnak, "törvénytelenségre jogot nem lehet alapítani" - fogalmazott. Orbán Viktor kitért rá: Közép-Európában "ami állandó, rendkívül értékes". Meg kell becsülni a stabilitást, és hosszú ideig dolgoztak azon, hogy a V4 stabil legyen, ezért nem akarják bővíteni, de szeretnének együttműködni Ausztriával - közölte.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Paks II. beruházás nem osztrák-magyar kérdés, ez európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon keresik a megoldást. Hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy a véleménykülönbség a nukleáris energiáról ne ronthassa a kétoldalú kapcsolatokat. A bécsi kancellári hivatal előtt, a magyar miniszterelnök érkezésekor a Greenpeace aktivistái tüntettek a Paks II beruházás ellen. Orbán Viktor találkozott a bécsi érsekkel, Christoph Schönbornnal, aki köszönetet mondott Magyarországnak az Irak, valamint a szíriai Aleppó újjáépítésének támogatásáért. Tisztességes eljárást kért Orbán Viktor kormányfő az Ausztriában dolgozó magyaroknak az osztrák családtámogatási rendszerrel kapcsolatban Sebastian Kurz osztrák kancellártól. Azt kérte, hogy a magyaroknak, akik itt dolgoznak, tisztességes eljárásban legyen részük, ha befizették a szociális hozzájárulást, kapják meg, ami megilleti őket. Magyarországon fair eljárás van, ezt szeretnék itt is – hangsúlyozta.

Közösen kell garantálnunk Ausztria és Magyarország biztonságát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.
A kormányfő megbeszélést folytatott Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellárral, majd sajtótájékoztatójukon kifejtette: ennek érdekében megállapodtak, hogy a biztonságért és az infrastruktúráért felelős miniszterek kétoldalú megbeszéléseket folytatnak.
 
 Hangsúlyozta: Ausztriában eddig magyarellenes kormány volt, az osztrák kormány ellenséges volt Magyarországgal szemben, ebben változás állt be, mert most olyan kormány van, amely fair, tisztességes és baráti viszonyban akar állni Magyarországgal.
 
 Heinz-Christian Strache kiemelte: a Magyarország és Ausztria közötti baráti viszonyt tovább kell építeni, mélyíteni.
 
Napi aktuális című műsorunk vendége volt,Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki többek között a mai sajtótájékoztató részleteire is kitért. A beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető. 

ECHO TV - A nemzet hangja -  Napi aktuális/ MTI
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ