Cover
Külföld
Orvosokat vettek őrizetbe Törökországban a szíriai hadművelet ellenzése miatt
2018-01-3009:32
török, kurd, orvos, szíria, afrín, hadművelet
Őrizetbe vették Törökországban a török orvosi szövetség (TTB) 11 vezetőségi tagját, amiért múlt heti közleményükben tiltakoztak az észak-szíriai Afrínban január 20-án indított török hadműveletet miatt - jelentette a Hürriyet török napilap az internetes oldalán.
A hatósági fellépés központja a török főváros, Ankara volt, de a rendőrségi razzia Isztambul, Eskisehir és Diyarbakir tartományokra is kiterjedt. Az előállítottak között van a TTB elnöke, Rasit Tükel is.
"Orvosokként arra figyelmeztetünk, hogy a háború olyan, ember okozta népegészségügyi probléma, amely a környezetben és a lakosokban pusztítást okozva fenyegeti a társadalmi életet. Minden összecsapást és háborút emberi dráma kísér, helyrehozhatatlan problémákhoz vezet fizikai, lelki, társadalmi és környezet-egészségügyi szempontból. Nemet a háborúra, azonnali békét!"
 - fogalmazott a török orvosi szövetség.
Az őrizetbe vettek ellen "a török nemzet, a köztársaság, a parlament, a kormány és az igazságügyi szervek nyilvános megalázása, valamint gyűlöletkeltés és ellenségeskedés szítása" gyanújával indult eljárás. Az északnyugat-szíriai Afrín térségét ellenőrző Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia Ankara szemében a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal szövetséges terrorszervezet.
Miközben Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta az YPG-t az Iszlám Állam szélsőségesei elleni harcban, Ankara úgy vélte, hogy a szíriai kurd milícia "folyamatosan bővülő fegyverarzenálja" miatt napról napra nagyobb fenyegetést jelentett Törökországra nézve, és katonai beavatkozásra van szükség. A török belügyminisztérium hétfőn közölte: január 20. óta 311 embert vettek őrizetbe Törökországban, amiért az észak-szíriai hadműveletet ellenző, és a hatóságok szerint valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában. A kormány szerint ez terrorista propaganda, miután a beavatkozás "tisztán és világosan" az YPG és a terrorizmus ellen irányul.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ