Cover
Sport
A Duna Aréna a minta
2018-01-3111:05
A Duna Aréna mintájára építenék meg a 2024-es párizsi olimpiai uszodát. A tavalyi budapesti vizes vb-re épült úszóaréna ma a legjobb versenymedence a világon. Fürjes Balázs kormánybiztos fogadta a nyári játékok szervezőbizottságát.
A tokióiak után a párizsiak is Budapestre érkeztek, hogy tanulmányozzák a Duna Aréna épületét, részletes terveit, kivitelezési módszerét. Ugyanis a franciák is a Duna Aréna mintájára akarják felépíteni a párizsi olimpiai uszodát, 2024-re. De vajon mi az, amiben a világ legjobb uszodája a létesítmény?
 
„Nagyon gyors a versenymedencéje. Soha nem volt még 11 világrekord olimpiát követő évben, egy világbajnokságon. Mindig akkor szokott a legkevesebb lenni. Tudja azt ez a létesítmény, hogy a 15 ezresből viszonylag gyorsan át tudjuk alakítani 6 ezresre” 

– árulta el Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos az Echo TV-nek.
 
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd / Az átépítés alatt álló Duna Aréna 2018. január 31-én. Az uszodát a vizes világbajnokság utáni igényeknek megfelelően építik át május végéig.
Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel számára is élmény volt tavaly ebben az uszodában versenyezni. Reméli, hogy egyszer még egy olimpia helyszíne is lesz a létesítmény.
 
„Én nagyon bízom benne, hogy ez nem az utolsó pályázatunk volt és bízom benne, hogy a lehető leghamarabb Budapest ismét ott lehet a pályázó városok között és mi, NOB-tagok tényleg el fogjuk dönteni, hogy hol lesz a legjobb helye majd az olimpiai rendezésnek” 
– mondta a sajtótájékoztatón a NOB sportolói bizottságának a tagja.
 
Anthony Piqueras, a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia technikai igazgatója kiemelte, hogy a Duna Aréna példa arra, hogy miként hasznosulhat egy sportlétesítmény a hazai nagyközönség és a sportolók számára egyaránt.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ