Cover
Belföld
Eltitkolt vagyon esetén megszűnhet a képviselői mandátum
2018-02-0120:16
gyurcsány ferenc, vagyonnyilatkozat, ausztria, bankszámla, Simon Gábor, Lomnici Zoltán, alkotmányjogász
Gyurcsány Ferenc jogi lépéseket tervez a Magyar Időkkel szemben amiatt, mert a lap arról írt, hogy a Demokratikus Koalíció elnökének 150 millió forintos pénzintézeti követelése van egy osztrák bankban és ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az ECHO TV Napi aktuális című műsorában ezzel kapcsolatban elmondta, az Országgyűlésről szóló törvény kimondja, a vagyonnyilatkozatban külön rubrikában kell feltüntetni a vagyoni vagy pénzbeli követelést. Az alkotmányjogász közölte, amennyiben kiderül, hogy bűncselekmény történt, végső esetben a mandátum is megszűnhet. 
Az Országgyűlésről szóló törvény egyértelműen fogalmaz a képviselők tekintetében. Egyrészt megválasztásukat követően, minden évben nyilvánosságra kell hozzák a vagyonnyilatkozatukat és a törvény melléklete rögzíti, hogy ennek milyen tételei vannak. Az értékpapír mellett külön rubrikában kell feltüntetni a vagyoni vagy pénzbeli követelést esetlegesen devizában tárolt pénzbeli követelést. Ez egy külön tételt képez
– magyarázta a műsorban Ifj. Lomnici Zoltán. 
 
Vélhetőleg, ha az érintett országgyűlési képviselőnek, külön volt devizában vagy más pénznemben követelése, akkor azt a vagyonnyilatkozatában külön fel kellett volna tüntetnie. A végső verdiktet az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottsága állapítja majd meg - tette hozzá Lomnici. 

Az alkotmányjogász jelezte, azt még nem tudják, hogy újabb Simon-ügyről van-e szó. Hozzátette, minden olyan esetben, amikor felmerül, hogy valaki eltitkol egy vagyontömeget, akkor a következő kérdés az az, hogy a közterheket lerótta-e. A nyomozóhatósági illetve egy alapos parlamenti bizottsági vizsgálatot követően derülhet ki, hogy megvalósult-e bűncselekmény a külföldi bankszámlán kezelt pénz tekintetében. 
Bárki kezdeményezhet vagyonnyilatkozati eljárást, és amennyiben a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság vizsgálata megállapítja az összeférhetetlenséget, akkor a képviselő nem gyakorolhatja a jogait, amíg fennáll az összeférhetetlenség, legvégső esetben pedig akár a mandátuma is megszűnhet
- fogalmazott Lomnici Zoltán.

Az adás teljes egészében IDE KATTINTVA tekinthető meg. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ