Cover
Külföld
Kijev szerint lakott területet lőttek a szakadárok
2018-02-0111:03
Lakott területet támadtak nehéztüzérséggel a Moszkva által támogatott szakadárok a Donyec-medencében - jelentette a kijevi parancsnokság csütörtökön. A szokásos reggeli közlemény szerint 24 óra alatt ötször sértették meg a tűzszünetet a szakadárok. A támadások következtében egy ukrán katona meghalt, két további megsérült. 
A parancsnokság beszámolt arról, hogy a Luhanszk megyei Krimszke települést is lőtte a szakadárok tüzérsége, amivel polgári személyek életét veszélyeztette. A falu határain belül lévő egyik telken három, a minszki egyezményekben tiltott 120 milliméter kaliberű aknagránát csapódott be és robbant fel. Az előzetes információk alapján személyi sérülést nem okozott. 
    
Kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet a szakadárok a Donyeck közelében fekvő Avgyijivka határában lévő, valamint a frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger parti övezetben, Pavlopil településnél lévő katonai állásokra. 
    
Az ukrán fegyveres erők által a napokban a front menti, úgynevezett szürke zónában elfoglalt, Luhanszk megyei Novoolekszandrivka településnél lévő katonai állásokat 82 milliméteres tüzérségi fegyverekkel és páncélosokkal lőtték a szakadárok. 
    
A kijevi parancsnokság szerint Novoolekszandrivka település visszafoglalásával Kijev nem sértette meg a minszki megállapodásokat, mert az egyezségek nem tiltják, hogy a frontvonal egyes szakaszain az ukrán hadsereg javítsa taktikai helyzetét, és erősítse védelmi állásait. 
    
A szakadár donyecki DAN hírügynökség jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 12-szer sértették meg a fegyvernyugvást, és több mint 500 tüzérségi lövedéket lőttek ki az általuk ellenőrzött területre. Károkról, áldozatról azonban nem számoltak be. 
    
A luhanszki szakadárok hivatalos hírügynöksége a területét 24 óra alatt ért két tűzszünetsértésről adott hírt csütörtökön.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ