Cover
Belföld
Kovács István: Az ENSZ migrációs paktuma a józan ésszel is ellenkezik
2018-02-0121:17
Alapjogokért Központ, Kovács István, ENSZ globális migrációs paktum
Két út van. Az egyik Amerikáé - otthagyni a tárgyalásokat, a másik út, hogy az utolsó pillanatig megpróbáljuk meggyőzni a vitapartnereket észérvekkel – nyilatkozta az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Kovács István. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója mindezt az ENSZ globális migrációs paktuma kapcsán mondta. 
Már a menekültek megítélésében ütközik a magyar gyakorlattal az ENSZ által készülő menekültügyi egyezmény. Az előzetes szöveg szerint ugyanis mindenkinek egységes jogokat kell biztosítani, míg a magyar kormány álláspontja szerint különbséget kell tenni nemzetközi védelemre jogosult, illetve nem jogosult bevándorló között. A paktum szerint nem szabad fellépni a tiltott határátlépőkkel szemben, nem lehet senkit visszatoloncolni a saját országába, tehát a hazatérés minden esetben csak önkéntes lehet. 
Ez nem csak a magyar gyakorlattal ellenkezik, hanem a józan ésszel is
- közölte a stratégiai igazgató. 

Nincs közvetlen kötelező ereje a paktumnak, de a puha jog nagyon veszélyes tud lenni - fogalmazott Kovács István. 
Évtizedek alatt a Genfi egyezmény eredeti gondolatától eljutottunk oda, hogy a menedékhez való jogot úgy értelmezi az ENSZ, mint valamifajta globális szociális jogot, melynek értelmében bárki a világ bármely pontján új életet kezdhet. Ehhez azonban a tagállamok soha nem járultak hozzá nemzetközi szerződésben. Ezt az emberi jogi fundamentalista NGO-k és az ENSZ menekültügyi főbiztossága évtizedek alatt puha joggal, jogi értelmezésekkel bevitte a köztudatba
- fejtette ki Kovács István.
 
Az adás teljes egészében IDE KATTINTVA tekinthető meg. 
 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ