Cover
Belföld
Az NVB módosítja az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatását
2018-02-0220:05
Nemzeti Választási Bizottság, 2018-as választás, lakcímváltozás
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén úgy döntött, módosítja az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatását, hogy kezeljék azt a helyzetet, amikor a választópolgár lakcíme nem költözés miatt, hanem egyéb okból - például a közterület jellegének változása, újraszámozás vagy a közterület nevének változtatás miatt - módosul.
Az NVB-hez a Nemzeti Választási Iroda fordult iránymutatásért, miután a helyi választási szervek jelezték, hogy a költözéssel nem járó lakcímváltozások miatt több olyan választópolgár is lehet, akinek saját akaratán kívül változott meg a lakcíme, ugyanakkor nem biztos, hogy a választópolgár rendelkezik az új adatokat tartalmazó lakcímkártyával. Ez azonban az országgyűlési képviselő-választás ajánlása során problémát okozhat, mivel ha a választópolgár az érvényesnek gondolt lakcímét adja meg - miközben az a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban már megváltozott - akkor az ajánlást érvénytelennek kell elfogadni az ajánlásellenőrzés során.  
    
Az NVB egyhangúan úgy döntött, szükséges a kérdésben iránymutatás kiadása. 

Patyi András, az NVB elnöke az iránymutatás vitájában felhívta a figyelmet: az NVI indítványa csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a választópolgár nem költözött el, a központi nyilvántartásban azonban a lakcíme megváltozott. Példaként említette, hogy megváltozhat így a közterületen lévő házak számozása, vagy például az önkényuralmi rendszerhez kötődő személyekről elnevezett közterületek nevének megváltoztatása miatt fordulhat elő ilyen eset nagyobb számban. 
    
Az NVB az iránymutatás általános vitáját követően úgy döntött, kiegészíti az ajánlások ellenőrzésének egyes kérdéseiről szóló 5/2014. iránymutatását. A választópolgári akarat tiszteletben tartása érdekében úgy módosítják az iránymutatást, hogy amennyiben a választópolgár lakcíme a központi címregiszter rendelkezése folytán változik meg, de a választópolgár az ajánlás során a nyilvántartásban szereplő korábbi lakcímét adja meg, ajánlását érvényesnek kell elfogadni, ha más adataiban nincs érvénytelenséget okozó eltérés. Az NVB az ajánlás szövegéről későbbi ülésén dönt. 

74-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma 

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 74-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság. 
 
Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában. 
    
Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 63 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet. 
    
A testület pénteki ülésén további 11 pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: A BAL-Balpárt (A BAL), Párbeszéd Magyarországért Párt (Párbeszéd), Lendülettel Magyarországért (Lendülettel), Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal (Európai Baloldal), Ember az Emberekért Párt (EEP), Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (MEDETE Párt), Opre Roma-Cigány Demokrata Néppárt (Opre Roma), Mindenkor a Magyarokért Mozgalom (MMM), Nép Oldali Párt (NOP), Demokraták Pártja (Demokraták), Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMA). 
    
A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. 
    
A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál. 
    
Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ