Cover
Külföld
Migránsháború robbant ki Calais-nál
2018-02-0211:47
Súlyos összecsapások törtek ki az eritreai és afgán bevándorlók között Calais-nál. Az illegális bevándorlók közötti konfliktusnak több súlyos sérültje is van. 
Botokkal a kezükben vonultak fel Calais külterületén az eritreai bevándorlók, hogy afgán migránsokon vegyenek elégtételt, ugyanis 16-18 éves fiatal társaikat az afgánok meglőtték, négyüket életveszélyes állapotban kellett a városi kórházba szállítani, ötödik társukat pedig egyenesen Lille-be vitték, mert csak ott tudták ellátni. 

Az etnikai csoportok közötti ellenségeskedés végül tömegverekedésbe torkollott, egy ételosztásnál estek egymásnak a bevándorlók botokkal és vasrudakkal. Az ügyészség tájékoztatása szerint 13 ember szenvedett súlyos sérüléseket. 

Calais-tól öt kilométerre egy harmadik összetűzés is volt, ott szintén eritreaiak támadtak meg afgánokat. 

A francia belügyminiszter a helyszínre utazott Gérard Collomb úgy fogalmazott, hogy olyan mértékű erőszak tapasztalható a városban, amely eddig még sosem fordult elő. Hozzátette, Franciaország nem hagyhatja, hogy eluralkodjanak a farkastörvények. 

Az eset előzménye, hogy a rendőrök eltávolították a migránsokat sátraikból és lerombolták az összetákolt kunyhókat. A mintegy 9 ezer bevándorlónak otthont adó Calais-i migránstábor, a "Dzsungel" 2016 októberi lerombolása óta kevesebben ugyan, de azóta is folyamatosan élnek elsősorban afrikai és ázsiai migránsok a városszéli erdőkben abban a reményben, hogy átjuthatnak a határon keresztül Nagy-Britanniába. Segélyszervezetek osztanak nekik ételt és ruhát. A hivatalos adatok szerint körülbelül 700-800-an vannak, de a Calais-i lakosok szerint jóval többen lehetnek. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ